Зеленски: Украйна можеше да спре войната, ако имаше нужните оръжия

Несправедливо е, че Украйна все още е принудена да иска това, което партньорите ѝ съхраняват от години

Несправедливо е, че Украйна все още е принудена да иска това, което партньорите ѝ съхраняват някъде от години, заяви украинският президент.

Във видеообръщение към сънародниците си, публикувано в канала му в Telegram, Зеленски заяви: "Ако имахме достъп до всички необходими оръжия, с които разполагат нашите партньори и които са сравними с оръжията, използвани от Руската федерация, ние вече щяхме да сме приключили тази война".

Призовавайки партньорите на Украйна да доставят боеприпаси и оръжия, той заяви, че "техен морален дълг е преди всичко да помогнат за защитата на свободата, да помогнат за спасяването на живота на хиляди украинци".

"Ето защо аз подчертавам простата истина буквално при всеки контакт с лидерите на демократичния свят - при всички преговори, при всички интервюта. Несправедливо е, че Украйна все още е принудена да иска това, което партньорите ѝ съхраняват някъде от години", добави той.

Като отбеляза, че „тактическото превъзходство на украинската армия е съвсем очевидно", Зеленски посочи, че украинските въоръжени сили стоят твърдо на позициите си, а целият украински народ защитава храбро страната си.

"В тази война руската армия завинаги ще се впише в световната история като може би най-варварварската и безчовечна армия в света".

Зеленски отбеляза, че руската армия умишлено убива украински цивилни граждани, разрушава населени места и гражданска инфраструктура и използва всякакви видове оръжия, включително забранени от международните конвенции, като добави, че тези действия са "подписът на руската армия"./БГНЕС