Олег Жданов: Пентагонът искаше да хвърлим нашите като " пушечно месо", но Залужни отказа

Украински експерти обясниха къде критиките от Пентагона са справедливи и къде не

Олег Жданов

Олег Жданов

Тактиката да бъдат концентрирани фронтални удари върху голяма военна маса, която беше налагана от Пентагона на украинското командване, по същество е все едно да хвърлим нашите като "пушечно месо“. Това мнение изрази военният експерт, полковник от запаса от Въоръжените сили на Украйна Олег Жданов в коментар за Фокус, предава УНИАН.

"Ако бяхме започнали фронтална атака, както искаха нашите партньори, това щеше да ни превърне в „пушечно месо“. Трябва да отдадем дължимото на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, че не се съгласи да се случи подобна касапница (месомелачка)", смята експертът.

Според Жданов механизирана фронтална атака срещу укрепени руски позиции в условията на недостиг на оръжия и почти без въздушна подкрепа би довела до огромни загуби. Ето защо украинският Генерален щаб избра по-предпазлива тактика.

"Изявленията на генерал Бен Ходжис по тази тема бяха много правилни. Той каза, че американската армия, която е модел на натовска армия, никога не би започнала настъпателни действия без превъзходство във въздуха. А Washington Post се опитва да ни упрекне, че не сме се съгласили да продължим щурм без далекобойни ракети и самолети“, допълва експертът.

Капитан първи ранг от резерва на ВМС на Украйна Андрей Риженко на свой ред отбелязва, че някои от възраженията на  Пентагона все пак са били справедливи. По-специално по отношение на концентрирането на усилията в една посока.

„В началото на пълномащабното нахлуване Руската федерация ни атакува по целия периметър, след което осъзна, че няма достатъчно сили, и съсредоточи ударите на изток, закрепвайки се на юг. Може би беше по-правилно да действаме по подобен начин“, отбелязва той.

Риженко критикува и украинското командване, че твърде дълго отлага контранастъплението, поради което Русия получи време, за да се подготви за нея.

Превод: Faktor.bg