Жена зарази 19 души с Covid-19 в храм на Руската православна църква в Украйна

снимка:  LB.ua

снимка: LB.ua

Жена с коронавирус зарази 19 души в църква на Московската патриаршия в Закарпатския регион. За това съобщава LB.ua с позоваване на заместник-председателя на Закарпатската областна държавна администрация Алексей Гетманенко.

„Закарпатският лабораторен център“  в Ужгород получи предварителните резултати от PCR анализи на контактни лица на жители на Закарпатския регион  в които COVID-19 беше потвърден. Сред 51 установени контактни лица е установено, че 19 от тях са контактували с жена с коронавирус по време на посещение в църква и  са с установени положителни резултати. Това е свидетелство за възможно масово заразяване на хора в условия на неспазване на карантината “, каза Хетманенко.

За потвърждаване на анализите биоматериалите ще бъдат изпратени в Референтната лаборатория на МЗ в Киев.

Към сутринта на 29 март в Закарпатска област на Украйна е регистриран още един случай на коронавирус при жена от Мукачево.

Ще припомним, че жената е посетила храма "Свети Михаил" на Московската патриаршия в предградието  Подгоряни на град Мукачево, където на 20 и 21 март се проведоха служби, въпреки въведената карантина.

Сега тя се намира е в Регионалната инфекциозна болница в Ужгород. Състоянието й е задоволително.

Припомняме, че Украинската православна църква, която е официално признатата от Вселенската Патриаршия и Украинската гръко-католическа църква помолиха миряните да не посещават църкви по време на карантина, а литургиите се провеждат онлайн.