Жозеп Борел призова Тръмп да разкрие своята "магическа формула" за мир в Украйна

Според Володимир Зеленски, ако Байдън не спечели втори мандат, политиката на САЩ към войната ще се промени

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Ръководителят на външната политика на ЕС призова Доналд Тръмп да сподели своята "магическа формула" за мир в Украйна, след като бившият президент на САЩ заяви, че може да сложи край на войната за 24 часа, предаде АФП.

"Мислех, че чудеса се случват само в Лурд", заяви Жозеп Борел, позовавайки се на католическото поклонническо място във Франция.

"Не успяхме да измислим магическа формула за решаване на проблема за 24 часа, но разбрах, че президентът Володимир Зеленски е поканил Тръмп да отиде в Киев и да намери бързо решение. Хората, които най-много искат мир, които най-много искат войната да приключи, са, разбира се, украинците и съм сигурен, че те биха се зарадвали, ако той може да им даде магическата формула за прекратяване на войната за 24 часа", добави Борел.

Тръмп - явният фаворит за осигуряване на номинацията на републиканците за изборите през ноември - неведнъж се е хвалил, че ако се върне на власт, би могъл да сложи край на войната в Русия за един ден.

Бившата телевизионна риалити звезда шумно се подигра с исканата от президента Джо Байдън допълнителна помощ за Украйна, заявявайки, че тя е разточителна и че Русия вероятно ще спечели.

Украинският президент Зеленски призна, че ако Тръмп победи Байдън по-късно тази година, тогава най-вероятно ще има "различна политика" по отношение на войната.