Зико и Тотев се скриха, не подкрепиха протеста в защита на Мараджиев

снимка: Би Ти Ви

снимка: Би Ти Ви

Тази сутрин полицаи са обискирали жилището, семейната фирма и кабинета на областния координатор на ГЕРБ и кмет на Стамболийски Георги Мараджиев. Има съмнения, че участва в схема за купуване на гласове. Това обясни Спас Гърневски, бивш кмет и кандидат за депутат от гражданската квота на ГЕРБ. По думите му на много места в страната върви полицейски произвол.

"Едногодишният опит за преврат е в апогея си с всичко, което става, и най-вече с арестите", заяви Гърневски, цитиран от "24 часа".

По-късно кандидати за народни представители и симпатизанти на ГЕРБ застанаха на символичен мълчалив протест пред областната дирекция на МВР в Пловдив. На него обаче знаково отсъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров - Зико, издигнат и представляващ ГЕРБ, бившият кмет на града Иван Тотев, лидер на ГЕРБ-Пловдив и кандидат за депутат. От близо 3 000 души администрация на ГЕРБ в областта на протеста се оказаха само 40-50 човека, коментират с възмущение пловдивчани.

Активистите твърдят, че спонтанно са решили да излязат на мирен протест, който засега е мълчалив. Сред протестиращите са кандидатите за депутати Радомир Чолаков и доц. Стефан Шилев, Пенчо Маринов, д-р Валерия Славова. От дирекцията на полицията няма никого.

"Тук сме си, за да изразим мълчаливия си протест срещу репресиите в цялата страна. Можехме да залеем областната полиция в Пловдив с хиляди хора, но в знак на интелигентност решихме да дойдем по-малко, за да заявим, че няма да позволим комунистически произвол. Сега не е 9 септември 1944, а 2021 г.", заяви Гърневски. По думите му масово биват заплашвани и тероризирани хора от ГЕРБ с недоказани обвинения срещу тях.

"Тук сме, за да кажем, че България не е село без кучета и няма да допуснем улични политици и мутри да променят хода на страната", продължи той. Гърневски подчерта, че симпатизантите на ГЕРБ няма да допуснат членове на служебното правителство като Бойко Рашков да ги учат на демокрация.
"Днес в страната са извършени маса нахлувания в домове на хора. Един от тях е Георги Мараджиев. Пред болните му 77-годишни родители, както и във фабриката на сина му, са нахълтали да търсят списъци за покупка и продажба на гласове. Същото е и в Козлодуй. А в Дупница от 3 дни вършее терор. Спират се хора, викат се на разпити и биват заплашвани с арести", допълни Гърневски. И отсече, че ако управляващите не престанат "ще срещнат такъв отпор, че ще им се завие свят".

Теодора Вълканска от листата на ГЕРБ в Пловдив област заяви, че няма да хвърлят павета и яйца срещу полицията, но попита: "Какво е това, 30 г. назад ли се връщаме". Протестът продължи около 20-ина минути, след което протестиращите се оттеглиха.