Хималайската сол е наричана бяло злато, но е розова на цвят. Хималайската сол е сол (знаем колко вредна е солта!), но е изключително полезна за организма. Хималайска сол е природен феномен.
Заради вредата на обикновената готварска сол е трудно да си представим, че съществува сол, която е изключително здравословна. Но хималайската сол е точно такава. Истинско природно чудо, съдържащо повече от 84 химични елемента (всички с пореден номер от 31 до 94 в Периодичната система, както и допълнителни комбинирани елементи).
Химилайската сол има съвършена кристална структура, създадена в Хималаите – най-големия енергиен център на Земята. Абсолютно натурална и чиста, не случайно е наричана „бяло злато“, въпреки иначе розовия си цвят. Добива се съвсем просто – изкопава се, измива се на ръка и се суши на слънце.
Хималайската кристална сол се е образувала в резултат на специфични геоложки процеси преди повече от 250 милиона години. Розовият й цвят се дължи на железните атоми, включени в кристалната й решетка, в големи кубични кристали, които са едни от най-съвършените форми в природата (eнергията им е правопропорционална на големината им).
В състава на солта освен желязо, влиза и сяра, калий, калций, магнезий и натрий, който е в значително по-ниско количество, отколкото в обикновената готварска сол, т.е. в организма не се задържа вода. При разтваряне на хималайската кристална сол във вода се разпада кубичната й структура, вследствие на което йонизираните елементи лесно се усвояват от организма.
Sole (So-Lay) – наситен разтвор на хималайска сол
“Sole” (So-Lay) от английските думи sole и soul е наситен разтвор на хималайска сол, който се приготвя от 26% разтвор на солта в стъклен съд. Много е полезно да се приема по 1 чаена лъжичка от него сутрин на гладно, но поне половин час след това не е добре да се пият кафе или черен чай, които имат диуретично действие и повишават киселинността.
Хималайската сол – здравословни качества
- Възстановява солевия баланс в организма.
- Помага за детоксикация на организма.
- Нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове.
- Намалява нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.
- Подобрява метаболизма и храносмилането.
- Укрепва имунната система.
- Предпазва от кожни и дихателни заболявания.
- Намалява риска от остеопороза, тъй като укрепва костно-мускулната система.
- Освежава и подмладява кожата.
- Подобрява паметта и подсилва нервната система.
- Полезна е за бременни жени, защото подобрява състава на амниотичната (околоплодната) течност.
- Подходяща е за промивки на устната кухина за предпазване от различни инфекции.
Хималайската сол е здравословна добавка, която прави храненето по-пълноценно и по-балансирано.
(rozali.com)
Още от Чичо доктор
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?
Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).