Ревенът, който за много българи може да се окаже екзотика, съвсем скоро ще се присъедини към списъка на суперхраните, които имат изключителни свойства, необходими да се чувстваме бодри и тонизирани. Той е богат на хранителни вещества, които са особено полезни за здравето, пише „Уоманайтли“.
Ревенът (Rheum Palmatum L.) е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови, което има мощен корен, едри листа и дълги месести дръжки. Ако климатът е топъл, ревенът може да расте целогодишно. При по-хладен климат пък започва да расте в началото на пролетта.
Ревенът може да се консумира в сурово състояние, или пък в пай, в крем, в сладкиш, в салата или в супа. Със сигурност може да го добавите в много рецепти. Вкусът на ревена обаче е леко кисел, за да го подсладите, може да го комбинирате с най-различни плодове.
Ревенът е богат на витамин С, витамин В-комплекс, витамин К, калий, калций, магнезий и много други важни минерали и витамини, от които тялото ви се нуждае, за да е в отлична форма.
Растението съдържа и мощни антиоксиданти – като ликопен (който се съдържа и в доматите) и антоцианин, които помагат за доброто здраве на целия организъм.
И още една добра новина – ревенът е с ниско съдържание на мазнини и калории и е идеален по време на диета.
Ето 8 фантастични причини да прибавим и ревен в дневното си меню, пише „Уоманайтли.“
1. Помага за здрави зъби и кости
Тъй като е с високо съдържание на калций, ревенът помага за здравето на костите и зъбите през цялата година. Недостигът на калций е често срещан проблем в наши дни. Ето защо е хубаво да добавите в менюто си храни, които са богати на калций.
2. Помага за здравето на очите
Ревенът е отличен източник на витамин А, който е важен за здравето на очите. Растението съдържа бета-каротин, лутеин и зеаксантин, които също помагат за доброто зрение и намаляват риска от развитие на свързаната с възрастта макулна дегенерация (дегенеративно заболяване на ретината, което причинява прогресивна загуба на централно зрение).
3. Подпомага имунната система
Ревенът е сред най-добрите източници на витамин С, който засилва имунната система. По време на пролетния сезон, когато защитата на организма е по-слаба, трябва да включите в менюто си повече храни, които са богати на този витамин.
4. Помага за здраво сърце
Ревенът има много ниско съдържание на калории и мазнини, а и съдържа мощни антиоксиданти – като антоцианин и ликопен, които намаляват риска от развитие на сърдечни заболявания.
5. Помага при високо кръвно налягане
Съдържащият се в ревена калий помага за намаляване на високото кръвно налягане. Е, няма как да излекувате хипертония със салата от ревен, но проучванията показват, че консумацията на растението в умерени количества влияе позитивно върху кръвното налягане.
6. Предотвратява запек
Ревенът има добри слабителни свойства и може да предотврати запек или да ви помогне да се справите с него. Растението подобрява апетита, помага за доброто здраве на храносмилателната система и облекчава болки в стомаха.
7. Универсален е!
Една от най-добрите причини да похапвате ревен редовно – той е евтин и универсален. Може да го добавите в солени или в сладки рецепти, в салати или в пайове, в сосове, в пици, в орис, може да го консумирате и като сок.
Пробвайте и сами ще забележите какви са ползите от него, съветва „Уоманайтли“.
Още от Чичо доктор
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?
Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).