Проучване на диетолози, публикувано в сп. American Journal of Clinical Nutrition, откри още една добра причина да не пропускаме храненето сутрин. Според учените редовното закусване ви гарантира добър тонус и свежа памет, като сериозно намалява и опасността от развитие на диабет тип 2.
Установява се, че мъжете, които пропускат закуската, са с 21% по-висок риск да развият заболяването.
Какво включва балансираната закуска, според експерти по хранене:
- продукт от пълнозърнести житни култури, съдържащ сложни въглехидрати и фибри,
- млечен продукт за осигуряване на калций,
- плодове, с които си набавяме полезни фибри,
- витамини и минерали,
- напитка за хидратиране.
Пълнозърнестите храни са източник, освен на фибри, но и на витамини от група В и антиоксиданти. Консумацията на фибри допринася за намаляване нивата на „лошия” холестерол. Полезните съставки затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и понижават риска от развитие на атеросклероза.
Освен това проучване от 2008 г. показа, че хората, които консумират здравословни въглехидрати на закуска, а не на вечеря, е по-малко вероятно да имат високи нива на глюкоза.
Ето и 3 идеи, какво предлагат диетолозите да сложим сутрин на трапезата:
1-ва: Продукт от зърнени култури или овесена каша с нискомаслено мляко и малка шепа ядки. Менюто е с високо съдържание на фибри, лесно за приготвяне и изисква малко съставки.
2-ра: Едно или две яйца, препечени филийки от пълнозърнест хляб и плодове.
3-та: Кифла от пълнозърнесто брашно, крема сирене с ниско съдържание на мазнини.


Коментари (0)