Промяната в хранителния режим може да намали риска още преди да се покажат симптоми на заболяване. Досега подобни изследвания са правени само на хора, възстановяващи се от инфаркт или удар, но този път учените са се съсредоточили в група с висок риск от заболяванията.
Диетата се състои от плодове, зеленчуци, ядки, риба, пълнозърнести храни, зехтин и намалява приема на червено месо и млечни продукти.
На диетата са подложени част от 7447 участника в Испания на възраст между 55 и 80 години с наднормено тегло, диабет и други рискови за сърцето болести, като повече от половината са били жени.
Тези на диетата са се хранели пет пъти на ден с плодове и зеленчуци, както и риба и варива три пъти седмично. Всеки ден са им давани и зехтин и ядки. Препоръчно им било и да пият по чаша вино на ден. Помолени са да ограничат консумацията на тестени изделия, млечни продукти и преработени меса.
След 4 години и осем месеца 288 от участниците са имали инфаркт, инсулт или са починали от болест, свързана със сърцето.
Крайните резултати показали, че хората, подложени на диетата са с 30% по-добри шансове да не страдат от сърдечни болести.
Диетата се оказала толкова успешна, че учените спрели проекта след пет години, защото не било етично само част от участниците да се възползват от нея.
Статините са група лекарства, които се използват за намаляване на холестерола и неговите съставки. Това води до понижаване на риска от исхемична (коронарна) болест на сърцето, сърдечен инфаркт и смърт. Тези лекарства са жизнено важни за хората, преживели инфаркт, с поставени стентове или байпаси и се приемат цял живот.
Още от Чичо доктор
Учени: Червеното вино понижава лошия холестерол, но няма значим ефект върху общото здраве на сърцето
Виното може да носи някои ползи за здравето на сърцето, но не трябва да замества доказани методи като здравословна диета и физически упражнения
Белодробната болница в Троян започва безплатни прегледи за риск от туберкулоза
Прегледите по повод световния ден за борба с туберкулозата ще се провеждат през следващата седмица в приемния кабинет на лечебното заведение от понеделник до петък, 8.00 - 16.00 ч.
Закуската преди 08:30 и вечерята преди 21 ч. е идеална за здравето
„Сутрин тялото ни е естествено настроено да поема и смила храната", обяснява диетоложка пред известно издание