26 Ноември, 2024

Доказано: Опасни “Е-та” в храните причиняват рак

Доказано: Опасни “Е-та” в храните причиняват рак

Шест оцветители и консерванти в храните увреждат ДНК-то и са потенциални причинители на рак. Това доказаха по безспорен начин учени от БАН.

В популярните издания те са придобили известност като “опасните Е-та", обозначават се на етикетите на консерви, меса, колбаси, оцветени сладкиши и дори кафето.

Експериментите са проведени в Лабораторията по молекулярна генетика в Института по молекулярна биология на БАН под ръководството на доц. Георги Милошев, съобщава в. "24 часа".

Учените са стигнали до резултати за 14 Е-та. Шест от тях са най-добре проучени и заключенията вече са отразени в публикации в авторитетни международни научни списания. Изследването е финансирано с 8200 лв. от Националния фонд "Научни изследвания" към МОН.

Ето кои са 6-те опасни съставки и къде се срещат най-често:

Е250 (натриев нитрит) - консервант в месни продукти;

Кофеин (като добавка) - има го в чая, кафето, млечния шоколад;

Е132 (индиго кармин) - оцветител със син цвят за пюрета, конфитюри, дъвки;

Е127 (еритрозин) - оцветител в дъвки, бонбони, конфитюри, сосове;

Е143 (Фаст грийн) - оцветител в плодови сокове, десерти, конфитюри;

4-ААР (4-аминоантипирин) - ползва се във фармацията, а аналгетично, антипиретично и противовъзпалитено действие.

Изследваните Е-та увреждат ДНК и в концентрации от 10 до 1000 пъти по-ниски от допустимите, са установили още учените.

Сподели:
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).