Гроздето съдържа голямо количество витамини и антиоксиданти, които го правят изключително полезен за здравето. А ето и причините, поради които плодът трябва да се консумира по-често...
Гроздето е с богато съдържание на фибри, полифеноли и флавоноид, познат като кварцетин, който понижава риска от уплътняване на артериите, вследствие натрупване на „лош“ холестерол.
Гроздето е чудесен вариант да се загубят килограми. Порция от 100 г грозде съдържа само 67 калории и тъй като плодът е пълен с вода и фибри, оставя усещането за ситост.
Антиоксидантите, заедно с противовъзпалителните свойства на гроздето ефективно защитават организма от уврежданията, причинени от свободните радикали, като по този начин предпазват от развитието на ракови заболявания.
Част от състава на полезните хранителни вещества в гроздето са лутеин и зеаксантин, които се свързват с понижен риск от макулна дегенерация.
Запекът също може да бъде повлиян от консумацията на сочния плод. Това се дължи основно на съдържанието на фибри, които улесняват перисталтиката на червата. Дори и да няма наличие на констипация, гроздето поддържа здравето на храносмилателната система.
Тъй като 80% от съдържанието му е вода, то спомага за „отмиване“ на токсините от организма. Хората, които често се излагат на слънчева светлина, трябва да бъдат хидратирани, за да се предотврати загубата на минерали, посредством потенето. Консумацията на грозде може да поддържа организма хидратиран.


Коментари (0)