Оказа се, че влиянието на химическите вещества върху човешкия организъм е доста по-сериозен, отколкото сме предполагали.Според ново изследване на Харвардския университет токсичността на химикалите отключва редица заболявания среддецата като аутизъм, дефицит на вниманието, съчетан с хиперактивност и дислексия.
Докладът на изследователите е основан на предишни проучвания, проведени през 2006 г., когато пет промишлени химикали бяха определени като невротоксични и рискови за развитие на различни дефицитни мозъчни състояния.
Новото изследване предлага актуализирани заключения за тези химикали и добавя информация за шест нови признати такива, включително манган, флуор, хлорпирифос и DDT (пестициди), тетрахлоретилен (разтворител) и полибромирани дифенил етери.
Проучването очертава възможните връзки между тези новопризнатите невротоксични вещества и отрицателните ефекти, които те оказват върху здравето на децата.
Манганът, например, е свързан с намален интелектуалната функция и увредени двигателни умения, а някои видове пестициди може да причинят умствено изоставане.
Според учените, провели изследването , решаващо е значение да се контролира употребата на тези химикали, за да се запази нормалното развитие на мозъка на децата по целия свят.
Те предлагат задължително тестване на индустриалните химикали, които се използват и образуването на нова международна структура за оценка на промишлени химикали и потенциалната невротоксичност, която те имат върху подрастващите.
Проблемът е в мащабен план и мерките за ограничаването и отстраняването му трябва да бъдат предприети възможно по-скоро.
Още от Чичо доктор
Учени: Червеното вино понижава лошия холестерол, но няма значим ефект върху общото здраве на сърцето
Виното може да носи някои ползи за здравето на сърцето, но не трябва да замества доказани методи като здравословна диета и физически упражнения
Белодробната болница в Троян започва безплатни прегледи за риск от туберкулоза
Прегледите по повод световния ден за борба с туберкулозата ще се провеждат през следващата седмица в приемния кабинет на лечебното заведение от понеделник до петък, 8.00 - 16.00 ч.
Закуската преди 08:30 и вечерята преди 21 ч. е идеална за здравето
„Сутрин тялото ни е естествено настроено да поема и смила храната", обяснява диетоложка пред известно издание