26 Март, 2025

Лекари заклеймиха барбекюто, било канцерогенно

Лекари заклеймиха барбекюто, било канцерогенно

Опасни храни ни докарват 200 заболявания, като в това число са не само леките форми на чревни разстройства, но и по-тежки заболявания, включително и рак, пише "Монитор".

Консумирането на небезопасни храни е свързано със смъртта на над 2 млн. души в целия свят. По последни данни в европейския регион има 310 хил. човека с бактериални хранителни инфекции, от които има данни за 304 смъртни случая, като това е информацията само за "върха на айсберга". Това каза проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика по повод Световния ден на здравето, който тази година е посветен на безопасното и здравословно хранене.

Оказва се, че барбекюто е една от най-вредните храни. Бързо изпеченото на открит и силен огън месо има канцерогенен ефект, като най-често причинява рак на стомаха, дебелото черво и тънките черва, хранопровода или панкреаса. Това пък твърдят експерти от Анадолу Медицински Център.

От храните, обработвани на висока температура, най-голям риск представляват тези, които са богати на протеини. Ако на силен огън обаче се приготвя риба, тя също не е безвредна. При печенето на висока температура пържолата или кебапчето претърпяват денатурация. След това обаче стеклите се от тях мазнини в скарата изгарят. Получава се оксидиране, което се прикрепя към месото и попада в човешкия организъм. Затова специалистите по хранене препоръчват да не се набляга на барбекюто по празници, а когато все пак консумираме скара, да я преглъщаме с обилно количество салата, която действа като антиканцероген.

Включването на зеленчуци и плодове в менюто намалява риска от рак на белия дроб, устата, хранопровода, стомаха и на дебелото черво, уточниха от Националния център за обществено здраве и анализи.

Сухите мезета, тип колбаси, са изключително опасни за хипертониците, тъй като количеството сол в тях надвишава 5-10 пъти допустимото здравословно количество. Натриевият катион в тях задържа водата, от което се вдига кръвното и се натоварва сърцето. В някои от трайните колбаси производителите добавят нитрати за запазване на свежия червен цвят. След като те бъдат погълнати, се превръщат в нитрозамини, които са канцерогенни и опасни за черния дроб и пикочния мехур.

Сподели:
Учени: Червеното вино понижава лошия холестерол, но няма значим ефект върху общото здраве на сърцето

Учени: Червеното вино понижава лошия холестерол, но няма значим ефект върху общото здраве на сърцето

Виното може да носи някои ползи за здравето на сърцето, но не трябва да замества доказани методи като здравословна диета и физически упражнения

Белодробната болница в Троян започва безплатни прегледи за риск от туберкулоза

Белодробната болница в Троян започва безплатни прегледи за риск от туберкулоза

Прегледите по повод световния ден за борба с туберкулозата ще се провеждат през следващата седмица в приемния кабинет на лечебното заведение от понеделник до петък, 8.00 - 16.00 ч.

Закуската преди 08:30 и вечерята преди 21 ч. е идеална за здравето

Закуската преди 08:30 и вечерята преди 21 ч. е идеална за здравето

„Сутрин тялото ни е естествено настроено да поема и смила храната", обяснява диетоложка пред известно издание