Има различни рецепти с различни пропорции за приготвяне на сироп от бъз, но ние ви предлагаме само една от тях.
Необходими продукти:
30 броя цвят от бъз
5 бр. лимони
1 кг захар
Приготвяне:
Трябва да изпълните следните стъпки:
1. Изплакнете с хладка вода събраните цветове от бъз, за да падне полепналият прах и насекоми.
2. Изцедете сока от 5-те лимона.
3. В дълбока тенджера сипете 1 кг захар и залейте с 6 литра вода.
За да се разтопи захарта, трябва да бъркате енергично.
Сипете изцедения лимонов сок и цветовете от бъз.
Захлупете тенджерата с капак.
4. Цветовете бъз трябва да киснат във водата поне 24 часа.
От време на време бъркайте с дървена бъркалка или лъжица.
5. Трябва да прецедите през фина цедка.
Можете директно да пиете готовия сироп от бъз. Ако ви е много сладък, можете да го разредите с малко вода.
6. За да съхраните вашия сироп от бъз за кратко време, добавете 3 с.л. лимонтозу, разлейте в шишета и дръжте в хладилника.
За да го съхраните дълго време, отново сложете лимонената киселина, но стерилизирайте бутилките или бурканите за 10 минути след завиране на водата.
Полезни свойства:
Сироп от бъз със захар не е полезен за страдащите от диабет.
Сироп от бъз прочиства организма от токсини и тежки метали, хидратира, подсилва имунната система, полезен е за сърцето, прочиства черния дроб и жлъчката.
Още от Чичо доктор
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?
Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).