Според ново проучване, публикувано в списание Neurology, ниските нива на желязо в кръвта и последващата от това анемия, са свързани с риск от развитие на деменция.
Изследователи от Университета на Калифорния, Сан Франциско и на Американската академия по неврология, анализират 2 552 възрастни между 70 и 79 години.
Изследването е проведено в период от 11 години, през които е проследена отблизо мисловната дейност и промените в мозъчните функции при всеки от доброволците.
В началния етап от проучването никой от пациентите не е диагностициран с деменция.
При 393-ма от тях има установена анемия, а в края на периода, заболяването е установено при още 445 от тях.
Резултатите са, че пациентите с анемия са с по-висок риск от развитие на деменция в сравнение с тези, които не са анемични.
Анемията е била свързана с 41% по-голям риск от развитие на деменция.
Повишеният риск е на лице, дори след като са взети предвид и други фактори, като възраст, пол, раса и образование.
Авторът на изследването Кристин Яфе смята, че връзката между двете състояние се дължи на кислородния глад, който причинява анемията, а тя от своя страна е пряко свързана с процесите, протичащи в мозъка.
Повече от 3 милиона души в САЩ страдат от анемия, като преобладаваща е желязодефицитната й форма.
Анемията е състояние, характеризиращо се с намаляване броя на червените кръвни клетки или понижаване на концентрацията на хемоглобин.
Според съветите на National Heart Lung и Blood Institute, продуктите, съдържащи високи нива на желязо, могат да понижат риска от развитие на деменция.
Такива са месото, рибата, спанак, грах, леща, сушени плодове и др.
За да бъде потвърдена, изказаната теория, са необходими допълнителни проучвания, но учените смятат, че данните от вече направения анализ са достатъчно показателни.


Коментари (0)