28 Ноември, 2024

Пет основни вреди на преработените храни

Пет основни вреди на преработените храни

Всеки обича да си похапва. Някои повече, други по-малко. Някои са запалени кулинари, други изобщо не проявяват интерес към готварското изкуство. Истината обаче е, че от храната зависи нашето здраве и пълноценен живот. Ето и няколко от основните вреди на преработените храни.

Водят до пристрастяване
Обработката им променя или премахва важни компоненти от храната като фибри, вода и хранителни вещества, а това променя начина, по който се усвояват и асимилират в тялото си.

Водят до затлъстяване
Това е така, защото в повечето от тях се съдържат мононатриев глутамат (MSG), високо-фруктозен царевичен сироп и изкуствени подсладители.

Развалят вътрешната ни екосистема
Консумирайте повече пълнозърнести продукти, върху които полезните организми живеят.

Водят до проблеми с паметта
Храната е в основата на проблемите с паметта, депресиите и промяната в настроението. В действителност най-голямата концентрация на серотонин се намира в червата, а не в мозъка. Ето защо здравето на дебелото черво може да има такова голямо влияние върху психичното ви здраве.

Могат да доведат до стерилитет
Това е така заради генномодифицираните съставки и липсата на достатъчни хранителни вещества.

(БГНЕС)

Сподели:
Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Причиняват ли резките промени във времето здравословни проблеми?

Неразположение, главоболие и артрит са едни от сиптомите, най-често причинени от дисбаланс в мозъчните химикали

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота

У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове

Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).