28 Април, 2025

Проф. Байкова: Киселото зеле ни предпазва от рак

Проф. Байкова: Киселото зеле ни предпазва от рак

Киселото зеле може да предотврати в голяма степен раковите заболявания. Това каза пред БНТ диетологът проф. Донка Байкова. В сезона на вирусите традиционната за родната трапеза храна е естествено лекарство. 

Освен че съдържа много витамини, киселото зеле внася в организма ни и млечно-кисели бактерии, които са натурален пробиотик. Единственият минус е голямата концентрация на сол, затова специалистите по хранене препоръчват солният разтвор да е едва 2%. 

"Влошават условията за развитието на патогенни бактерии, в това число и на различни ракови причинители. На второ място като минат през чревната бариера и стигнат черния дроб, подтискат производството на холестерол и триглицериди. Тези млечно-кисели бактерии понижават алергичните реакции на организма. Произвеждат едни защитни мукопротеини, които отново ни предпазват поне с 30% от риска да развием рак. И то е доказано - много добра защита от рак на дебелото черво. С 66% има изследвания, че се понижава рискът от рак на млечната жлеза при консумация два пъти седмично", каза проф. Донка Байкова.

Сподели:

Коментари (0)

Изследвания показват, че намаляването на храната с 30% удължава живота с 20%

Изследвания показват, че намаляването на храната с 30% удължава живота с 20%

Резултатите сочат също, че намаляването на калорийния прием с 15% за две години забавя стареенето и метаболизма, като в същото време предпазва от свързаните с възрастта заболявания

5 бързи и лесни подхода да поддържате здрави зъби

5 бързи и лесни подхода да поддържате здрави зъби

Още с раждането си получаваме само един комплект зъби и ако нещо се обърка с тях, това може сериозно да повлияе на качеството на живота ни

Страдащите от мигрена са с много  висок риск от инсулт

Страдащите от мигрена са с много висок риск от инсулт

Вероятността от мозъчен удар се увеличава със 70% при тези, които страдат от хронично болезнено главоболие