Според данни на Европейската комисия всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните. Странно или не – пластмаса се среща дори и в солта, която консумираме всеки ден. Това показаха данните на "Greenpeace" от проучване на различни марки сол. Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.
Диетологът проф. Донка Байкова коментира данните пред BGonAir. Тя каза, че това е много тревожно, защото солта присъства в почти всичко, с което се храним. "Солта е много важен елемент от човешкото хранене. Потребността ни е 5 грама на ден, реално консумираме около 10 и от тук идват сериозните рискове за здравето", обясни тя.
Проф. Байкова обясни, че през зимата предозираме още повече със солта, а най-потърпевши за това са костите и бъбреците. "Вкуса и предпочитанието към солта се възпитава", категорична беше тя. Проф. Донка Байкова каза още, че трябва просто да възпитаме рецепторите си да искаме по-малко. Диетологът обаче настоя още, че изключването на солта също е рисково начинание и каза, че модерните подправки от екзотични географски ширини също крият рискове, защото не са йодирани достатъчно. Проф. Байкова препоръча да има регламент за йодирането на вносната сол.
Чичо доктор
Проф. Донка Байкова: Новите екзотични подправки крият рискове за здравето ни
Автор: Димитър Иванов
Проф. Донка Байкова
Не трябва да изключваме солта от трапезата, но в България ядем два пъти повече, отколкото трябва
Фактор

Коментари (0)