23 Декември, 2025

Проф. Донка Байкова: Новите екзотични подправки крият рискове за здравето ни

Проф. Донка Байкова: Новите екзотични подправки крият рискове за здравето ни

Проф. Донка Байкова

Не трябва да изключваме солта от трапезата, но в България ядем два пъти повече, отколкото трябва

Според данни на Европейската комисия всяка година в Европа се изхвърлят 26 милиона тона пластмаса. По-голяма част от нея попада в природата и океаните. Странно или не – пластмаса се среща дори и в солта, която консумираме всеки ден. Това показаха данните на "Greenpeace" от проучване на различни марки сол. Над 90% от изследваните марки сол, предлагани в 21 страни, съдържат микропластмаси. Според резултатите замърсяването с пластмаса е най-високо в морската сол.

Диетологът проф. Донка Байкова коментира данните пред BGonAir. Тя каза, че това е много тревожно, защото солта присъства в почти всичко, с което се храним. "Солта е много важен елемент от човешкото хранене. Потребността ни е 5 грама на ден, реално консумираме около 10 и от тук идват сериозните рискове за здравето", обясни тя.

Проф. Байкова обясни, че през зимата предозираме още повече със солта, а най-потърпевши за това са костите и бъбреците. "Вкуса и предпочитанието към солта се възпитава", категорична беше тя. Проф. Донка Байкова каза още, че трябва просто да възпитаме рецепторите си да искаме по-малко. Диетологът обаче настоя още, че изключването на солта също е рисково начинание и каза, че модерните подправки от екзотични географски ширини също крият рискове, защото не са йодирани достатъчно. Проф. Байкова препоръча да има регламент за йодирането на вносната сол.
Сподели:

Коментари (0)

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.