23 Декември, 2025

Вечеряйте по-рано, за да избегнете рака

Вечеряйте по-рано, за да избегнете рака

Препоръките на лекарите са особено важни за южноевропейските култури, където повече хора вечерят късно

Когато става въпрос за превенция на рака, не е важно само какво, но и кога ядем. Затова учени рещават да проверят по какъв начин времето, по което се храним, има влияние върху опасността от рак.

Ново изследване, публикувано в журнала „Епидемиология на рака“, показва, че хапването на ранна вечеря или оставянето на двучасов диапазон между последното хранене и лягането е в състояние да намали риска от рак на гърдата и простатата. Данните от проучването сочат, че хората, които се хранят преди 21 ч. или поне два часа преди сън, се радват на най-малко 20% по-малък риск от рак на гърдата и простата в сравнение с онези, които вечерят след 22 ч. и си лягат скоро след това.

Според главния изследовател на проведеното проучване – Манолис Когевинас, придържането към едно и също време на хранене се асоциира с по-ниски нива на опасност от болестта. Той твърди още, че резултатите подчертават важността от изследване на циркадиевите ритми в контекста на теми като диети и рак.

Към момента препоръките за превенция на рака включват обемна информация за това какво трябва да се яде, но не и по кое време. Според Когевинас резултатите от проучването могат да помогнат за усъвършенстване на насоките, които са особено важни за южноевропейските култури, където повече хора вечерят късно.

Сподели:

Коментари (0)

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.

Проф. Ива Христова: Очакваме все повече болни от грип, пикът е през февруари

Проф. Ива Христова: Очакваме все повече болни от грип, пикът е през февруари

Настъпващият грип се отличава с „безкрайно бързо начало“ и „твърде силна умора и отпадналост“, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести