Когато става въпрос за превенция на рака, не е важно само какво, но и кога ядем. Затова учени рещават да проверят по какъв начин времето, по което се храним, има влияние върху опасността от рак.
Ново изследване, публикувано в журнала „Епидемиология на рака“, показва, че хапването на ранна вечеря или оставянето на двучасов диапазон между последното хранене и лягането е в състояние да намали риска от рак на гърдата и простатата. Данните от проучването сочат, че хората, които се хранят преди 21 ч. или поне два часа преди сън, се радват на най-малко 20% по-малък риск от рак на гърдата и простата в сравнение с онези, които вечерят след 22 ч. и си лягат скоро след това.
Според главния изследовател на проведеното проучване – Манолис Когевинас, придържането към едно и също време на хранене се асоциира с по-ниски нива на опасност от болестта. Той твърди още, че резултатите подчертават важността от изследване на циркадиевите ритми в контекста на теми като диети и рак.
Към момента препоръките за превенция на рака включват обемна информация за това какво трябва да се яде, но не и по кое време. Според Когевинас резултатите от проучването могат да помогнат за усъвършенстване на насоките, които са особено важни за южноевропейските култури, където повече хора вечерят късно.
Още от Чичо доктор
Доц. Андрей Андреев: Присаждането на роговица спасява пациентите от слепота
У нас се правят около 150 и 200 трансплантации годишно, но има нужда от много повече
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция