Земната ябълка е многогодишно растение, което прилича на слънчоглед, а корените му са отрупани с грудки. .
Съдържат коктейл от важни съставки: витамините В1, В2, С, каротин, пектин, белтъчини, аминокиселини, калий, цинк, фосфор, желязо. Ценени са и заради инулина (не инсулин) в тях – естествен полизахарид, който подобрява метаболизма. Той е натурален пребиотик, подходящ за диабетици, тъй като държи в нормални нива кръвната захар.
Народната медицина използва земната ябълка за лечение на исхемична болест на сърцето, тахикардия, хипертония. Прилага се при стомашно-чревни проблеми, затлъстяване, подагра, анемия, камъни в бъбреците, цистит, атеросклероза, туберкулоза, панкреатит. Сурова или сготвена, целебната грудка усилва имунитета, извежда токсините и тежките метали от тялото, намалява холестерола, пази от инфаркт и инсулт.
Настойка от земната ябълка във вино е използвана от знахари за лечение на сърдечни заболявания. Кашица от смляна земна ябълка се прилага външно при полиартрит и ревматизъм, при екземи, псориазис, изгаряния, пише вестник „Всичко за семейството“.
Още от Чичо доктор
Американци извършиха първата роботизирана трансплантация на бели дробове
Американски хирурзи за първи път извършиха напълно роботизирана двойна белодробна трансплантация на 57-годишна пациентка, страдаща от хронична обструктивна белодробна болест. Това съобщиха от пресслужбата на Медицинския център на Нюйоркския университет (NYU Langone Health).
Пол Маккартни сподели тайната на дългия и здравословен живот
Музиката се споменава като една от средствата за облекчаване на симптомите при хора, страдащи от деменция
Как да облекчим болките в гърба и раменете