Бачковския манастир излиза на пазара за плодове и зеленчуци. „Стига сме варили само компоти и ракия! Започваме зеленчукопроизводство и ще продаваме на пазара”. Това обяви игуменът на манастира Дядо Симон си назначи дипломиран агроном на щат, който ще е основният двигател на начинанието.
Ръководителят на Бачковския манастир обясни, че стопанството наброява 215 декара и трябва да печелим от стопанството, обясни игуменът – то включва лозе и около 3000 овощни дървета – сливи, круши, дюли.
„Досега използвахме продукцията само за зимнина, тъй като от 365 дни в годината 200 са пости, а изхранваме 50 човека персонал”, аргументира начинанието си дядо Симон. Идеята му е манастирът да стане сериозен земеделски производител, а с печалбата от продукцията да се самоиздържа, защото разходите му за година са около 90 000 лв.
В момента той пише проект и ще търси пари и за цялостно почистване и възстановяване на стенописите в църквата, което ще глътне около половин милион. Предстои съгласуване с дирекцията за паметници на културата и Светия синод.
Още от Бизнес
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Българската банка за развитие участва в бизнес форум в Сингапур и Виетнам
Криза на държавния дълг в ЕС: България е с най-нисък, а Гърция с най-висок дълг