30 процента от работещите в страната са наети в нископлатени дейности и получават възнаграждение под 75 на сто от средната работна заплата. Това са секторите рибно стопанство, производство на облекло, обувки, дървен материал, търговия на дребно, ресторантьорство.
Средната работна заплата през 2015 година се е повишила с близо 9 на сто и е била 894 лева. Продължава тенденцията средното ниво на заплащане в обществения сектор да е по-високо от частния. Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви по националното радио: "5,7 пъти е разликата между най-ниско платените работещи българи и най-високо платените, по данни, които ние сме обработили, например - информационни технологии - 2710 лева, обработка на кожи - 474 лева."
В преработващата индустрия също е доста по-ниско заплащането, допълни Любен Томев от Института за социални и синдикални изследвания.
По думите му, в една значителна част от секторите положителното нарастване на заплатите е доста под средното от 8,8 в така водещи за преработващата индустрия отрасли като добив на въглища - ръст само 4,1; добив на метални руди - плюс 1,1; производство на текстилни изделия - 4,6.
От КНСБ предлагат, за да има по-добра реализация на специалистите с висше образование, да се въведе диференцирана минимална заплата за завършилите висше образование младежи, които работят по специалността си. Около 700 лева да бъде минималното заплащане за висшистите.
Още от Бизнес
Отвъд Биткойн: Блокчейн – технологията, за която не знаехте, че ви е нужна, много повече от криптовалути
УНСС обяви започването на първата магистърска програма по криптоикономика от 2025 г. и автентичността на дипломите там също ще бъдат гарантирани чрез блокчейн технологии
Руската централна банка предупреждава за стремглава инфлация
Сега се очаква цените да се повишат със 7-8% през 2025 г., което коригира по-ранната прогноза за 2025 г., която беше между 4,5 и 5%
КЗК започна мащабно проучване на цените на храните в магазините
Във фокуса на наблюдението на Комисията за защита на конкуренцията са основни хранителни стоки, като яйца, мляко и млечни продукти, месо, брашно, хляб, олио и др.