17 Февруари, 2025

Винопроизводител: Ако уважавате здравето си, избягвайте евтиното вино

Винопроизводител: Ако уважавате здравето си, избягвайте евтиното вино

Колкото и да ни е олекнал джобът, да не залитаме по евтините вина, ако уважаваме себе си и здравето си, казва в интервю, публикувано във в. "Новинар" журналистът и винопроизводител Пламен Димитров. Той е един от основателите на международния фестивал „Културата на виното” и повече от 10 години води в БНР първото предаване у нас за вино и култура. "В крайна сметка си заслужава в края на годината човек да изпие едно хубаво, скъпо вино, да се поглези, да го сподели с близките си хора."

Според него българинът, даже да умее, трудно си намира вино поради няколко причини. Първо, безбройни магазини - специализирани, винарни, магазин и нещо като дегустационна, много ресторанти, много етикети. И малки възможности от страна на потребителя. "Да избираш вино, е сложна работа и винаги е било така. На година излизат по 10-12 хиляди вина по целия свят, даже професионалните дегустатори не могат да дегустират повече от 400-500 вина годишно. Затова и по света има организации, които гарантират на своите потребители в национален мащаб вина, които са селектирани от независими комисии и са насочени към ресторанти и съответно към магазини за вино. В Испания, Франция и Италия ги има тези неща, в други страни също. Това до голяма степен гарантира, че потребителят ще се ограничи в по-малък брой вина, може да си избере и такива, които не са препоръчани, но това е препоръчано за него в съответствие с неговите интереси и възможности. И по този начин се намалява вътрешното колебание и вместо да избира от 500 вина, избира от 30, което е по-просто и лесно", обяснява експертът.
На въпрос какво вино да избираме според цената, Пламен Димитров пояснява, че ценовите категории всеки си ги определя сам, но хубави вина трудно падат под 15 лева, стигат и до 30-40 лв. Но това в повечето случаи е непостижимо за обикновения потребител, за хората, които са по-посветени от другите, но може би са „средна ръка”. Човек обикновено може да си позволи една бутилка от 15-20 лв., но не е сигурно.
Полезната граница за български вина, които са на рафта в магазина, е между 8 и 12 лева, това е златната среда, съветва Димитров. "На тази цена човек би трябвало да намери прилични червени, бели вина и розета. Има хубави вина и в по-ниска ценова категория, но това е случайност. А тенденцията за наливно вино е на пръв поглед компромис, а всъщност съществува по цял свят. Хората в ресторантите пият евтини трапезни вина, защото така са свикнали и го правят всекидневно. В Испания например преди две години се опитаха да забранят пиенето на вино по обед и стана такъв скандал и продължава да е някаква травма върху навиците на испанските чиновници. За тях това е немислимо, както в Италия или Франция, на обед човек да не пийне една-две чаши вино. Това е традиция."

Сподели:
Отвъд Биткойн: Блокчейн – технологията, за която не знаехте, че ви е нужна, много повече от криптовалути

Отвъд Биткойн: Блокчейн – технологията, за която не знаехте, че ви е нужна, много повече от криптовалути

УНСС обяви започването на първата магистърска програма по криптоикономика от 2025 г. и автентичността на дипломите там също ще бъдат гарантирани чрез блокчейн технологии

Руската централна банка предупреждава за стремглава инфлация

Руската централна банка предупреждава за стремглава инфлация

Сега се очаква цените да се повишат със 7-8% през 2025 г., което коригира по-ранната прогноза за 2025 г., която беше между 4,5 и 5%

КЗК започна мащабно проучване на цените на храните в магазините

КЗК започна мащабно проучване на цените на храните в магазините

Във фокуса на наблюдението на Комисията за защита на конкуренцията са основни хранителни стоки, като яйца, мляко и млечни продукти, месо, брашно, хляб, олио и др.