Може би мнозина не знаят, че историята на първия сладкиш в света е свързана с далечната 776 г. пр. Хр. Тогава сладкото изкушение е било приготвено в чест на участниците по време на Олимпийските игри. А названието "чийзкейк" се среща и в книга, посветена на изкуството на приготвянето на солено-сладкия десерт, написана от прочут гръцки лекар на име Аегимус.
Векове по-късно, той става познат и в Америка. Историята разказва, че появата му е плод на изобретяването на пастьоризираното сирене през 1912 година. Със създаването на неузряло, но в същото време достатъчно наситено и кремообразно сирене вече е било възможно и приготвянето на десерта. Днес той е популярен в цял свят, като всяка различна култура добавя по нещо от себе си, за да го подобри.
Италианците използват сирене "рикота", американците и българите залагат - на крема сирене, в Южна Америка хората използват така популярното при тях сладко от гуава - плод характерен за региона, с наподобяващ вкус на круша и ягода.
В различните страни чийзкейкът може да бъде сервиран както печен, така и суров. Суровият вариант е разпространен от великобританците, като за приготвянето му се използват натрошени бисквити и плодове от компот.
Още от Арт Фактор
В Италия откриха раннохристиянска базилика
Археолозите твърдят, че това откритие вероятно демонстрира по-мащабна византийска строителна програма
С академично тържество СУ „Св. Климент Охридски“ ще отбележи патронния си празник
В 11.00 часа Академичният съвет на Софийския университет начело с ректора проф. Георги Вълчев ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски
Почина бащата на българския експериментален театър Николай Георгиев
"Изследователят на непознатото, мисионерът, Човекът, Будителят в истинския смисъл на думата"