Смята се, че идеята за охлаждане на храната за първи път се появява в Месопотамия през 1799 г. Пр. Хр. Тогава местните са използвали снега, за да изстудят напитките си. През XI век пък арабите намират за много освежаващо като десерт да похапват замразен нар. Сладоледът, който познаваме днес, обаче е дело на италианския алхимик и астролог Козимо Руджери и се появява цели пет века по-късно.
Експозицията в Италия проследява историята на леденото изкушение още от самото му появяване през XVI век и превръщането му в един от любимите десерти на малки и големи по цял свят. Ценителите имат възможността да разгледат над 10 000 снимки и исторически документи, свързани с възникването на освежаващия десерт.
Сред експонатите е първата писмена рецепта за арабски захарен сироп. Ценителите имат достъп и до трактат за лечебната сила на сладоледа, написан от неаполитанския лекар Филипо Балдини. Подредени са и 20 автентични машини за производство на сладкото изкушение, сред които и първата автоматична, въведена през 1931 година.
Най-атрактивно за посетителите обаче се оказа дегустирането. Те могат да се насладят на богато разнообразие от италиански джелато. Всеки желаещ присъства и на урок по майсторене на сладолед, а след това може да приложи наученото и саморъчно да забърка смес по негов вкус.
Още от Клюки
Шарън Стоун се окичи с 3000 червени цветя, за да получи награда в Торино
Носителката на наградата за цялостно творчество се възползва от възможността да произнесе кратка реч на сцената на фестивала
Китара на Принс беше продадена за 381 000 долара
Всички китари на Принс са уникални, но нямат еднаква стойност от гледна точка на колекционерите
Дензъл Уошингтън с трогателни признания за виното и тялото му
15 години актьорът не спирал с "дегустации" на вкусни вина и изпиването на 2 бутилки на ден