"Стандартите за качество на храните да бъдат заложени в законодателството", предложи председателят на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори Десислава Танева.
"Трябва да бъде създадена правна рамка, която да даде дефиниция за "качество", смята Танева.
Тя каза още, че потребителите са изгубиили доверие в българските стоки и от съдържанието на етикета не могат да преценят дали един продукт е здравословен за тях.
Затова според нея е необходимо да бъде веведен само един знак, който да показва, че продуктът е качествен.
Според представители на бизнеса и специалисти по Европейско законодателство обаче не е възможно да бъдат наложени задължителни стандарти за качество и законът урежда храните да бъдат безопасни, а тяхното качество е субективен критерий.
"Въвеждане на стандарти за здравословни, качествени храни, стандарти обаче по критерии, които са единни и които са определeни с помощта на науката за здравословното хранене, защото обратното би означавало да въведем в заблуждение потребителя", каза още Танева.


Коментари (0)