Народните представители приеха на второ четене промени в Закона за виното и спиртните напитки. Той има за цел защита качествата на оцета.
Според приетия текст етикет "Оцет" може да има само на продукт, получен чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси.
Вече не се допуска означаване с наименованието „оцет“ на продукти, съдържащи синтетична оцетна киселина.
За нарушителите е предвидена санкция от 1000 до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 до 10 000 лв. за фирмите нарушители.
През последните години на българския пазар се увеличиха продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството на оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола, пише в мотивите към проекта на промени, внесени от Коалиция за България.
Промените бяха обсъдени още в петък от депутатите, но тогава не им стигна времето да ги гласуват.
Тогава Павел Шопов от "Атака" разказа личен печален опит с фалшив оцет - преди две години той си купил оцет за 60 ст., за да си направи буркани с кисели краставички, но се случил "бомбаж".
Шопов смята, че парламентът се е забавил с приемането на текстове в защита на качествения оцет
Още от България
Летище София вече носи името "Васил Левски"
Президентът Радев издаде указ за това, с днешна дата
БЗНС: Свободата, демокрацията и независимостта не са за продан
"В тази нова реалност, в която идеологиите се сменят, а геополитическият баланс се размества, ние трябва да защитим фундаменталните ценности, които ни определят."
Пеевски: МВР и Прокуратурата да защитят държавността от шайката на Костадинов
"Държавата, в лицето на своите институции трябва да се противопостави на тези фашизоидни анархисти"