Стопанките приготвят три вида обредни пити. Големи кръгли хлябове, наричани още „боговица”, „богова пита”, „божичник”, „светец”. Върху тях от тесто се моделират кръст, житни класове и цветя. В някои селища жените омесват и пита със сребърна пара, при която слагат още сламка или синьо мънисто и по тях гадаят за бъдещето.
„Боговиците” се правят с „мълчана вода”, налята мълчешком в бяло котле от моми, а брашното се пресява през три сита.
Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство и оттам се наричат „гумно”, „харман”, „рало”, „орач”, ”кошара”, „бъчва”. Подобно на "боговицата" от тестото се прави декорация, която символизира кошарата – полукръг, в който се поставят ралото, овцете, прасенцето, пилците.
Третият вид обредни хлябове приготвят момите за избраниците си – коледарите. Те се оформят като дебели пръчки тесто, преплетени и обградени с отворен обръч.Наричат ги „вит-превит кравай”.
За малките коледарчета пък се омесват коледни „кравайчета”, „колачета”, „пупки”, които раздават на малчоганите по време на обреда коледуване.
Още от България
Лъчезар Борисов: България може да привлече чужди инвеститори от автомобилния бранш
Част от партиите се страхуват да управляват, защото е необходимо да имаме максимум 3% дефицит
Ураганен вятър преобърна ТИР на подбалканския път при Сливен
Пострада голям супермаркет в града, навесът за колички е бил отнесен
Зафиров: БСП е подложена на изпитание, няма да сме изтривалка на нечистоплътни интереси
Младите хора са моралният компас