Рискът от консумация на храна, заразена с фипронил, в България е нищожен, коментира за Радио „Фокус“ проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика. Повод е внесеният у нас 500 кг яйчен жълтък на прах, замърсен с инсектицида фипронил.
Проф. Байкова каза, че инсектицидът има неблагоприятен ефект върху човешкото здраве, но само при предозиране. „Ако това бяха яйца, за да очакваме някакви рискове за здравето, трябва едно дете в един хранителен прием да има поне 2 яйца, а един възрастен – 6 яйца. В случая се касае за прах от яйчен жълтък. Това е субстанция от яйцата 1 към 10. Тя е изсъхнала, с по-малко водно съдържание, но само от жълтъка на яйцето“, обясни Байкова.
Тя каза още, че не е възможно до нас да достигне заразена пратка от яйца, защото тяхната трайност е от 28 дни, а инцидентът датира от месец март.
Още от България
Вигенин: Невъзможно е да влезем в политическа коалиция с ГЕРБ
"Изборът на председател на Народното събрание е тежко повлиян от перспективата председателят да е и евентуален служебен премиер"
Хамид Хамид, ДПС-НН: Не очаквайте да дадем подкрепа, ако не бъдем потърсени за това
ДПС-Ново начало би подкрепило мнозинства, които ще отстояват евроатлантически ценности и ще работят по проблемите на хората
Дянков: За да влезем в еврозоната, ни трябва редовно правителство с редовен премиер
Без ГЕРБ не може да се състави редовно правителство