От 13 декември влизат в сила новите правила на ЕС за етикетиране. Те бяха приети от Еврокомисията през 2011 г. „Ключовата информация за съдържанието вече ще се отбелязва по-ясно върху етикетите, а това ще помогне на хората да правят информиран избор за храните, които купуват. Благодарение на новите правила потребителите са поставени на първо място и получават по-ясна информация по начин, който не затруднява предприятията". Това заяви европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.
Новите промени ще включват по-четливa информация; по-ясно и унифицирано представяне на алергените; задължителна информация за алергените при храните, които не са предварително опаковани; данни за хранителната стойност на по-голямата част от предварително опакованите преработени храни; задължителна информация за произхода на прясното свинско, овче, козе и птиче месо; еднакви изисквания за етикетиране при пазаруване по интернет, от разстояние и от магазина и други.
Правилата за задължителното обозначаване на хранителната стойност върху етикетите на преработените храни ще се прилагат едва от 13 декември 2016 г. Стопанските субекти от хранителната промишленост разполагат с три години, за да осигурят плавен преход към новия начин за етикетиране на предварително опакованите храни и на тези, които не са предварително опаковани. Освен това регламентът предвижда клауза за изчерпването на складовите наличности на храните, които са пуснати на пазара или етикетирани преди 13 декември 2014 г. В момента се разработва и база данни за ЕС, която да улесни идентифицирането на всички правила за задължително етикетиране на равнище ЕС и на национално равнище.


Коментари (0)