"Няма съществени отклонения при качеството на храните, продавани у нас и в Западна Европа", съобщи д-р Камен Николов от БАБХ, но допълни, че трябва да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите.
Моментните резултати показвали минимални разминавания в състава на безалкохолна напитка и на продукт от месо.
На етикета на безалкохолното, което е купено в България, пише, че е подсладено с фруктозо-глюкозен сироп, а за напитката от чужбина е използвана захар.
При един от месните продукти е установено, че в българското изделие е използвана по-малко сол, но това се отчита като позитив.
Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни.
Лабораторните изследвания ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България.
Бяха закупени продукти от пет групи - месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия.
Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва.
На сравнителен анализ са подложени млечни продукти – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена.


Коментари (0)