В 6 от 16 марки майонеза, които се продават в магазините в страната, няма никакви яйца, показва проверката на асоциация „Активни потребители”. За сметка на това имало гума, консерванти и голямо количество въглехидрати. „Най-много ни стресира рецептата, която в България се използва за майонеза.”, заяви д-р Сергей Иванов пред Нова тв.
Той добави още, че „в нашата майонеза има много други компоненти, като Гума гуар, гума ксантан, различни консерванти, оцветители и огромно количество въглехидрати”. Въпросната гума се използвала за стабилизатор „за да могат да смесят другите компоненти, които са огромно количество вода, с растителното олио и с нишестето“. Яйцата не им трябвали и „просто са си ги спестили... защото струват пари“, обясни още д-р Иванов.
Въпросната гума пък била сравнително по-евтина, следователно и по-изгодна. За сравнение той даде американския стандарт, в който нямало никакви въглехидрати и допълни. „Примерно, има една майонеза, която се брандира като детска майонеза, в която има 20 процента въглехидрати. Това е лошо от гледна точка на това, че мястото на тези въглехидрати не е в майонезата...“, каза още Иванов. „Тук има само калории и нищожна хранителна плътност”, заяви от своя страна диетологът проф. Донка Байкова. Тя обясни още, че част от консервантите дори са алергени.


Коментари (0)