Евтиният кашкавал съдържа малко мляко, малко мазнини и много вода. Това показва проучване на организация "Активни потребители". Проверени са 10 марки кашкавал на цена от 9 до 12 лева за килограм.
„При две от марките има растителни мазнини и сухо мляко. Тоест, това не е кашкавал. Те са глобени. При другите осем марки също има различни проблеми. В някои има повече вода, при други съмнения за наличие на нишесте или не отговарят на показателя за зрялост”, обясни в ефира на Нова ТВ Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.
Освен това има и видими нарушения в етикетирането. Липсва изцяло информация за съдържанието и дори кой е производителят.
По думите на д-р Иванов е трудно да каже на каква цена се продава истинския кашкавал.
Не сме изследвали толкова дълбоко, че да установим всички компоненти. Например за пет предполагаме, че може да има нишесте, но не сме го изследвали директно. Просто знаем, че не трябва да има толкова много въглехидрати и предполагаме, че това е нишесте, но то трябва да се измери директно. Но има проблем - винаги ни атакуват, че не ползваме акредитирана лаборатория, но Агенцията по храните не са акредитирани за това. Тоест дори и да искахме, нямаше как да направим този анализ.
Според него обаче в България изобщо няма реален контрол на храните, всичко е оставено в ръцете на производители и търговци. В този смисъл вина има и Агенцията за контрол на храните, която не прави нищо и това би трябвало да бъде повод да се заеме с нея прокуратурата, коментира специалистът в интервю за Offnews.bg.
От Агенцията по безопасност по храните отказаха коментар на проучването. Обясниха, че изследваните продукти не претендират да отговарят на българския държавен стандарт и затова няма защо да им бъде търсена отговорност.
От „Активни потребители” алармират още, че макар целта на некачествения кашкавал е свалянето на цената му, то компромисите носят рискове за здравето.


Коментари (0)