Учени от САЩ предупредиха, че алергията, която хората смятат, че имат към шоколад, се дължи на хлебарките в него, съобщи ABC. Според проучването повечето хора, които са алергични към шоколада, не получавали алергична реакция към какаото, млякото, захарта, ядките и другите хранителни съставки. Учените са категорични, че алергията се дължи на частиците от хлебарки, които се намирали във всяка партида шоколад.
"Заразата" на шоколада с хлебарките и техните екскременти е неизбежна, ставала още във фермите за какаови зърна. Предотвратяването й ще наложи използването на много пестициди, а това е далеч по-вредно от поглъщането на частици от насекомите, смятат учените. Алерголозите в САЩ обясняват, че тези "естествени замърсители" могат да влошат състоянието на хората с астма. Могат да причинят и мигрена, спазми, сърбежи и и копривна треска.
Средностатистическото блокче съдържа поне осем части от хлебарки. Американската федерална агенция по храните и лекарствата смята, че това количество е безопасно за хората, които нямат алергия към хлебарките. По тези стандарти, ако в 100 г шоколад се съдържат под 60 частички буболечки, той е безопасен за консумация. Най-масово разпространените шоколади съдържали под 50 частички.
(БЛИЦ)
Още от Улицата
Полезно за шофьорите: Как да намалите горивото през зимата
Повече от съветите сигурно се знаят, но е добре да ги припомним
София изкара 171 снегорина през нощта, силният вятър събори дървета и строителни огради
Безброй боклуци по улиците от контейнерите и многото незавършени строежи
Претърсват дома на Киро Японеца