26 Декември, 2025

Алерголози предупреждават: ядем "заразен" шоколад

Алерголози предупреждават: ядем "заразен" шоколад

Учени от САЩ предупредиха, че алергията, която хората смятат, че имат към шоколад, се дължи на хлебарките в него, съобщи ABC. Според проучването повечето хора, които са алергични към шоколада, не получавали алергична реакция към какаото, млякото, захарта, ядките и другите хранителни съставки. Учените са категорични, че алергията се дължи на частиците от хлебарки, които се намирали във всяка партида шоколад.

"Заразата" на шоколада с хлебарките и техните екскременти е неизбежна, ставала още във фермите за какаови зърна. Предотвратяването й ще наложи използването на много пестициди, а това е далеч по-вредно от поглъщането на частици от насекомите, смятат учените. Алерголозите в САЩ обясняват, че тези "естествени замърсители" могат да влошат състоянието на хората с астма. Могат да причинят и мигрена, спазми, сърбежи и и копривна треска.

Средностатистическото блокче съдържа поне осем части от хлебарки. Американската федерална агенция по храните и лекарствата смята, че това количество е безопасно за хората, които нямат алергия към хлебарките. По тези стандарти, ако в 100 г шоколад се съдържат под 60 частички буболечки, той е безопасен за консумация. Най-масово разпространените шоколади съдържали под 50 частички.

(БЛИЦ)

Сподели:

Коментари (0)

Сняг вали в Северна България, 337 снегорина чистят пътищата в страната

Сняг вали в Северна България, 337 снегорина чистят пътищата в страната

АПИ призовава шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия

Даниил, който отричаше Вселенския патриарх, сега му отива на гости

Даниил, който отричаше Вселенския патриарх, сега му отива на гости

Българският патриарх и и водената от него делегация пристигна на летище „Ататюрк“

Предупреждение за опасно време, хлъзгави пътища и поледици

Предупреждение за опасно време, хлъзгави пътища и поледици

Има населени места без ток поради снежни навявания и прекъснати електропроводи