Български хлебар Богдан Богданов от Стара Загора беше обявен за живо съкровище на ЮНЕСКО, съобщи bTV. Майсторът замесва хляб по древни рецепти, с жива мая и изворна вода.
Той е икономист по образование, но решава да изостави работата си на маркетингов специалист и да се отдаде на хобито си - правене на хляб. Превъзходният резултат е постигнах след много експерименти.
„Преди няколко години установих, че това умение и знание е напълно изчезнало от България и започнах да се интересувам как може да се възстанови. И така сам започнах ежедневно месене на хляб и печене”, сподели Богдан Богданов. Той подбира внимателно продуктите и прави сам живата мая. „Хлябът приготвен с такава мая, аз наричам дива, защото се улавя от природата. Хлябът, направен с нея, буквално излекува почти всички болежки в стомаха”, обяснява хлебарят.
От фурната му излизат само по 70 хляба дневно. „Мечтата ми занапред е да се научат много други хора да правят хляб вкъщи. Ако в следващата година успея да покажа поне на 1000 човека как се прави хляб, как да си правят хляб в къщи, ще бъда доволен”, казва мераклията, който изкарва около 70 хляба дневно, които завива в хартия от чиста целулоза, за да запази аромата.
Още от Улицата
Полезно за шофьорите: Как да намалите горивото през зимата
Повече от съветите сигурно се знаят, но е добре да ги припомним
София изкара 171 снегорина през нощта, силният вятър събори дървета и строителни огради
Безброй боклуци по улиците от контейнерите и многото незавършени строежи
Претърсват дома на Киро Японеца