„Контролът от страна на Агенцията по храните е непрестанен. Чрез сигналите и на самите граждани се подпомага дейността на БАБХ. За въпросната обработка е много важно да се каже, че не е позволено от действащото законодателство влагането в пресните плодове на каквито и да било вещества, добавки, оцветители, които могат да изменят техните естествени хранителни качества. Разрешена е така наречената повърхностна обработка, която не води до голям риск за здравето на хората заради това, че се използват такива вещества, които не са опасни”. Това обясно експертът в БАБХ инж. Атанас Дробенов в ефира на Нова телевизия
„Разрешени са вещества, които в състава си съдържат главно восък, с които се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид. За тях няма допустими норми, което говори, че те са безопасни. Хубавото е, че и лесно се отмиват. Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода”, обясни още експертът.
Още от Улицата
СЗО тества психичното здраве на медиците у нас и в Европа
В анкетата са включени въпроси за начина на живот на анкетирания, както и за качеството на работното място и образованието, степента на натовареност и удовлетвореност от работата
5 огнища на шап по дребните преживни в Европа: Призоваха да не се купуват животни оттам
Само в рамките на последната седмица са открити три нови огнища на шап в Словакия, недалеч от границата с Унгария
Кръгла маса на ПП-ДБ в парламента срещу насилието над животни: За строги законови промени
В срещата участваха повече от 50 представители на неправителствени организации, както и на държавните институции, отговорни за тези проблеми – МВР, МЗХ, БАБХ, МОСВ, Прокуратурата и др.