Жълтите и червените яйца по Великден са най-опасни. Причината за това са синтетичните оцветители, с които се боядисват
Единствената натурална и безвредна боя е зелената, защото тя е направена на основата на хлорофила. Този цвят е отбелязан като Е 140.
Това обясни специалистът по хранене проф. Донка Баева пред „Телеграф”. Изкуствените багрила са най-опасни за децата. Черупките на яйцата са толкова крехки, че често белтъкът им се боядисва. Попаднали в стомаха заедно с храната, боите могат да предизвикат възпаление на стомашно-чревната лигавица у децата, алергични реакции като обриви и астматични бронхити и дори свръхвъзбудимост.
Е-тата, вложени в боите, са разрешени за употреба, но поединично в съответно количество. „Точно в този ден децата ни ще изядат няколко яйца. Козунакът ни също ще бъде с изкуствени оцветители. Близалките и бонбончетата също присъстват в празничните дни като лакомства. Всички те са боядисани по същия начин, със същите оцветители. А оцветителите са най-рисковите от всички познати Е-та”, обяснява проф. Донка Байкова
Още от Общество
Проф. Румяна Дечева: Има секции с избирателна активност по-висока, отколкото във времената на режима преди 1989 г.
Имаме много повече въпроси за изборите от онова, което КС може да разглежда, заяви експертът по изборни въпроси
Кънчо Стойчев: Борисов е най-подготвен, но в политиката има една граница - трябва да станеш от масата
Голяма част от работещите са назначени в общините. Тези хора са платен електорат, заяви социологът
Деян Кюранов: След пазарлъците за председател на НС ще се видят истинските намерения за правителство
Искат ново президентско служебно правителство и така до амина, заяви Кюранов