26 Декември, 2025

9 напитки, които подобряват здравето на червата

9 напитки, които подобряват здравето на червата

снимка: БГНЕС

Диетолозите са убедени, че тези напитки са полезни не само за добро храносмилане, по-силна имунна система, но и за по-добро настроение

Здравето на червата са гаранция не само за липса на стомашни проблеми; то е свързано и с по-добро храносмилане, по-силна имунна система и потенциално дори по-добро настроение. Но се оказва, че не става въпрос само за храната, която ядете, а и за това, което пиете.

Списание „Здраве“ е съставило списък с 9-те най-добри напитки, полезни за червата, които ще ви помогнат да постигнете по-здравословен и щастлив микробиом. 

Кефир
„Кефирът е ферментирал млечен продукт, който се произвежда чрез два вида ферментация: захарна ферментация с помощта на млечна захар, известна като лактоза (млечна ферментация) и ферментация с мая с помощта на кефирни зърна (алкохолна ферментация)“, казва регистрираният диетолог Тоби Амидор.

Ферментацията произвежда биоактивни съединения като кефиран, биоактивни пептиди и органични киселини. По-специално, изследванията показват, че тези съединения могат да допринесат за способността на кефира да се бори с вредните микроби в червата и други части на тялото. 

Комбуча
Комбуча е газиран ферментирал чай, който съдържа живи пробиотици, които могат да подобрят чревния микробиом. Комбуча е богата и на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията. 

Сок от цвекло
Сокът от цвекло е богат на хранителни нитрати, които подобряват кръвообращението, включително в храносмилателния тракт. 

„Сокът от цвекло съдържа също полифеноли, фибри и съединения като бетаин, които спомагат за подобряване на храносмилането и здравето на черния дроб – всички от които играят важна роля за поддържане на здравето на червата. Професионален съвет: Ако не харесвате земния вкус, опитайте да смесите сок от цвекло с пресен портокалов или ябълков сок, за да подсладите напитката“, съветва health.

Джун
Джун е ферментирала напитка, приготвена от зелен чай и суров мед. Тя е богата на живи пробиотици, които спомагат за поддържането на разнообразен микробиом и здравето на червата, казва диетологът Сами Питърсън. 

„За разлика от обикновената комбуча, джун често има по-мек вкус и е по-лесно смилаем поради по-ниската си киселинност и ферментацията на базата на мед, което може да е по-лесно за хора с чувствително храносмилане“, коментира още той.

Сок от сливи
100% сок от сини сливи съдържа 4 грама фибри на порция, което е от съществено значение за здравето на храносмилането. Доказано е също, че сокът от сини сливи предотвратява и облекчава запека, благодарение на съдържанието на фибри и сорбитол. 

Джинджифилов чай
Джинджифиловият чай поддържа здравето на червата, като стимулира храносмилането и насърчава перисталтиката, което помага за регулиране на ежедневните изхождания. 

„Неговите естествени противовъзпалителни и газогонни свойства също успокояват храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема, което го прави чудесен вариант за поддържане на здравето на червата“, казва експертът Уитни Стюарт.

Напитка с ябълков оцет
Тази напитка може да не изглежда много привлекателна в началото, но съдържа оцетна киселина, която подпомага храносмилателните ензими и помага за разграждането на храната. 

„Смесена с вода и малко количество мед, тя също помага за регулиране на стомашната киселинност, създавайки среда, в която полезните бактерии виреят“, обяснява health.

Чай от мента
Чаят от мента е класическа успокояваща напитка, която може да бъде истинско чудодейно лекарство за стомаха ви. Може да помогне при синдром на раздразнените черва, лошо храносмилане и подуване на корема. 

Освен това, освежаващият му вкус прави чая идеална напитка след хранене, за да успокои стомаха и да ви поддържа усещане за лекота. 

Лате с куркума
Латетата с куркума са чудесни за здравето на червата. Куркумата съдържа мощно съединение, наречено куркумин, което е известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. 

Тази напитка е лесна за приготвяне и у дома, като се използва куркума на прах, мляко и подправки като канела или джинджифил. 

Сподели:

Коментари (0)

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

Проф. Кантарджиев: За 2 часа грипът може да те свали на легло

В момента доминиращ е нов вариант на грипа – H3N2, подвариант К, който има седем мутации, и е значително по-прилепчив от останалите вируси

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

Проф. Донка Байкова: Да се радваме на празниците като не сервираме всичко наведнъж

След празниците – плавно „олекотяване“ на трапезата, без ударни режими - специалистката предупреди, че резките промени в храненето са риск

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Колко алкохол можем безопасно да пием по време на празниците?

Естествено е да си помислим за чаша шампанско в чест на Новата година. Но и да не подценяваме факта, че по данни на Световната здравна организация Европейският съюз е регионът с най-висока консумация на алкохол в света.