Здравето на червата са гаранция не само за липса на стомашни проблеми; то е свързано и с по-добро храносмилане, по-силна имунна система и потенциално дори по-добро настроение. Но се оказва, че не става въпрос само за храната, която ядете, а и за това, което пиете.
Списание „Здраве“ е съставило списък с 9-те най-добри напитки, полезни за червата, които ще ви помогнат да постигнете по-здравословен и щастлив микробиом.
Кефир
„Кефирът е ферментирал млечен продукт, който се произвежда чрез два вида ферментация: захарна ферментация с помощта на млечна захар, известна като лактоза (млечна ферментация) и ферментация с мая с помощта на кефирни зърна (алкохолна ферментация)“, казва регистрираният диетолог Тоби Амидор.
Ферментацията произвежда биоактивни съединения като кефиран, биоактивни пептиди и органични киселини. По-специално, изследванията показват, че тези съединения могат да допринесат за способността на кефира да се бори с вредните микроби в червата и други части на тялото.
Комбуча
Комбуча е газиран ферментирал чай, който съдържа живи пробиотици, които могат да подобрят чревния микробиом. Комбуча е богата и на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията.
Сок от цвекло
Сокът от цвекло е богат на хранителни нитрати, които подобряват кръвообращението, включително в храносмилателния тракт.
„Сокът от цвекло съдържа също полифеноли, фибри и съединения като бетаин, които спомагат за подобряване на храносмилането и здравето на черния дроб – всички от които играят важна роля за поддържане на здравето на червата. Професионален съвет: Ако не харесвате земния вкус, опитайте да смесите сок от цвекло с пресен портокалов или ябълков сок, за да подсладите напитката“, съветва health.
Джун
Джун е ферментирала напитка, приготвена от зелен чай и суров мед. Тя е богата на живи пробиотици, които спомагат за поддържането на разнообразен микробиом и здравето на червата, казва диетологът Сами Питърсън.
„За разлика от обикновената комбуча, джун често има по-мек вкус и е по-лесно смилаем поради по-ниската си киселинност и ферментацията на базата на мед, което може да е по-лесно за хора с чувствително храносмилане“, коментира още той.
Сок от сливи
100% сок от сини сливи съдържа 4 грама фибри на порция, което е от съществено значение за здравето на храносмилането. Доказано е също, че сокът от сини сливи предотвратява и облекчава запека, благодарение на съдържанието на фибри и сорбитол.
Джинджифилов чай
Джинджифиловият чай поддържа здравето на червата, като стимулира храносмилането и насърчава перисталтиката, което помага за регулиране на ежедневните изхождания.
„Неговите естествени противовъзпалителни и газогонни свойства също успокояват храносмилателния тракт и намаляват подуването на корема, което го прави чудесен вариант за поддържане на здравето на червата“, казва експертът Уитни Стюарт.
Напитка с ябълков оцет
Тази напитка може да не изглежда много привлекателна в началото, но съдържа оцетна киселина, която подпомага храносмилателните ензими и помага за разграждането на храната.
„Смесена с вода и малко количество мед, тя също помага за регулиране на стомашната киселинност, създавайки среда, в която полезните бактерии виреят“, обяснява health.
Чай от мента
Чаят от мента е класическа успокояваща напитка, която може да бъде истинско чудодейно лекарство за стомаха ви. Може да помогне при синдром на раздразнените черва, лошо храносмилане и подуване на корема.
Освен това, освежаващият му вкус прави чая идеална напитка след хранене, за да успокои стомаха и да ви поддържа усещане за лекота.
Лате с куркума
Латетата с куркума са чудесни за здравето на червата. Куркумата съдържа мощно съединение, наречено куркумин, което е известно със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.
Тази напитка е лесна за приготвяне и у дома, като се използва куркума на прах, мляко и подправки като канела или джинджифил.


Коментари (0)