Българската шопска салата си спечели място сред 24-те най-добри салати в света, се казва в нова класация, публикувана от Си Ен ЕН.
Свежото и цветно ястие, едно от любимите в Югоизточна Европа, зае достойно място редом с всепризнати класики като гръцката хориатики, френската салат Нисуаз и мексиканската салата Цезар.
Cи Ен Ен пише, че шопската салата е „най-известният кулинарен продукт на България“, известен с простата си, но впечатляваща комбинация от нарязани узрели домати, хрупкави краставици, печени чушки, лук, магданоз и щедро поръсена с трошливо сирене – всичко това леко овкусено със зехтин.
В статията се казва, че червените, зелените и белите продукти в салатата отразяват цветовете на българското знаме, което я прави не само освежаващо ястие, но и символ на национална гордост.
Си Ен Ен подчерта важност на факта, че подобно на българската шопска салата, всяко ястие в списъка разказва история за културата и съставките на страната, от която произхожда.
Наред с шопската салата, в класацията са включени и италианската селска салата „Панзанела“, японската пикантна салата „Суномоно“ с краставици и сърдечната салата „Коб“ от Съединените щати.
Коментари (0)