102-годишна вдовица на убит от Народния съд заведе дело срещу Волгин, готви се и колективен иск

Адвокатът работи по делото без хонорар

Вдовица на убит от т. нар. Народен съд заведе дело срещу служителя на БНР Петър Волгин заради негов коментар, цинично оправдаващ този зловещ инструмент на комунистическия режим. Депутатът Манол Пейков съобщи, че се подготвя и колективен иск серщу Волгин – към него може да се присъедини всеки, който лично е пострадал от Народния съд или са били репресирани негови близки.   

102-годишната вдовица от град Лом е била възмутена от публикация във Фейсбук профила на журналиста, от 1 февруари, в която се казва:  "Достатъчно е да погледаш само десетина минути някой нахален и неумен богаташ като Хампарцумян, за да разбереш защо е трябвало да има Народен съд."

В исковата си молба жената разказва, че мъжът ѝ тъкмо се е бил завърнал от фронта в Македония, когато е бил привикан в кметството – след това никой не го е виждал. Тя е останала сама с малкия им син. По време на комунистическия режим двамата живеят тежко, на сина й не е позволено да учи висше образование. Семейството е третирано като "враг на народа", спряна е пенсията на тъста на изчезналия, съпругата и останалите близки са следени от Държавна сигурност.

Жената е поискала 1000 лв. обезщетение от Волгин за непозволено увреждане. Искът ѝ е за 5001 лв, но е предявен частично, защото тя казва, че не може да си позволи държавната такса от 4% върху цялата сума.

Делото ще се гледа в Софийския районен съд.

„Обявявам кампания за покриване на разходите по делото – плюс (евентуално, по преценка на ищцата) предявяване на иск в по-сериозен размер, съответен на моралната щета.“ – написа Манол Пейков във Фейсбук.

В друга своя публикация той посочва, че адвокатът на дамата е готов да заведе колективен иск срещу Петър Волгин - в него може да се включи всеки, който пряко или косвено е пострадал от действията на Народния съд. Адвокатът се отказва от хонорар и ще води делото изцяло про боно.

Припомняме, журналистът Цветан Томчев вече пети месец протестира пред БНР заради същото изказване на Волгин, но вместо БНР да вземе мерки, в ефира му продължава да звучи руска пропаганда.