27-те страни в ЕС са съгласни Украйна да получи статут на кандидатка за общността

Виктор Орбан е предложил Босна и Херцеговина също да получи такъв статут

Всички 27 страни от ЕС са съгласни да се предостави на Украйна статут на страна-кандидат за приемаме в общността, съобщи Bloomberg с позоваване на осведомени източници. На срещата на посланиците на държавите от общността, проведена на 20 юни,  нито един представител не се е изказал против това решение.

Агенцията уточнява, че официално Украйна ще получи такъв статут още през тази седмица, на лидерската среща на ЕС на 23–24 юни. Очаква се аналогично решение да бъде обявено и за Молдова, както и за Грузия, но ако изпълни някои допълнителни условия.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан е предложил Босна и Херцеговина също да бъде обявена за страна-кандидат, но другите участници в срещата са преценили, че предложението е "проблематично".

На 17 юни Европейската комисия официално препоръча Украйна и Молдова да бъдат обявени за кандидатки за приемане в ЕС. Същевременно ЕК поиска страните да осъществят реформи,  свързани с правосъдието, върховенството на закона и борбата с корупцията. Засега няма официална препоръка Грузия да получи такъв статут.

Превод Faktor.bg