АБВ сезира прокуратурата за ремонта на самолетите L-39 в Украйна

Азбукарите се готвят да дадат на прокурор и ремонта на самолетите Су-25

Партия АБВ е внесла в прокуратурата сигнал за ремонта на учебните военни самолети L-39 в Украйна. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков. От АБВ се готвят да дадат на прокуратурата и ремонта на самолетите Су-25. 

Според Румен Петков половината от ремонтираните двигатели на L-39 вече са дали дефект, преди да бъдат монтирани на самолета:

"Ремонтът се прави от нелицензиран завод в Украйна. Министърът на отбраната ни каза: "Няма никакъв проблем". Беше казал, че съм получил факс от Русия. Не - от Чехия".

Петков ще даде на прокуратурата и ремонта на самолетите Су-25. Аргументите му са, че Русия е имала готовност да ремонтира машините в българския завод "Авионамс":

"Българският министър на отбраната възлага действията на Беларус и не натоварва нашия военно-промишлен комплекс".

Договорът е за ремонт на 8 щурмови Су-25. Специална комисия за контрол на стоки с двойна употреба в Икономическото министерство дълго отлагаше разрешението за износ заради опасения от нарушаване на европейското ембарго за стоки с двойно предназначение за Беларус, но преди лятната ваканция парламентът промени текстовете, които позволиха Министерството на отбраната да изпрати там машините за ремонт.