Адвокатът на Тръмп обвини Лаура Кьовеши в злоупотреби, посолството на САЩ в Румъния отказва да коментира

Рудолф Джулиани

Рудолф Джулиани

Правителството на САЩ не коментира мнения или заключения на американски граждани, физически лица. Това уточни говорителят на американското посолство в Букурещ Доналд Керъл във връзка с писмо, което Рудолф Джулиани е изпратил на румънския президент Клаус Йоханис и на председателите на двете камари на румънския парламент, предаде агенция "Аджерпрес", цитирана от "24 часа".

Румънски медии публикуваха вчера писмо на бившия федерален прокурор и бивш кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани в качеството му на настоящ адвокат на американския президент Доналд Тръмп. В писмото Джулиани говори за "злоупотреби на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК) под ръководството на Лаура Кодруца Кьовеши" и осъжда протоколи за сътрудничество между Румънската разузнавателна служба (РРС) и Главната прокуратура. Обръщайки се към президента Йоханис, премиера Виорика Дънчила и други официални румънски представители, Джулиани призовава да бъдат проверени протоколите за сътрудничество между РРС и Главната прокуратура, и да се спре натискът върху съдиите. Той изразява загриженост във връзка с "щетите, нанесени на правовата държава в Румъния, под претекста на ефективното прилагане на закона", предаде БТА.
Писмото предизвика реакции в Румъния, като опозицията го окачестви като "лобистка акция". Румънският посланик в САЩ Джордже Майор, който е бивш директор на Румънската разузнавателна служба, заяви, че писмото е "израз на лоби, инициирано от някои сили, които са заинтересовани да защитават лица с проблеми с правосъдието". В резултат Майор бе повикан в министерството на външните работи, за да даде обяснения. (Председателите на двете камари на парламента, които са и лидери на партиите в управляващата коалиция в Румъния - Ливиу Драгня и Калин Попеску Таричану, са обвиняеми по дела за злоупотреби - бел. ред.)

Агенция Аджерпрес е потърсила реакция от американското посолство в Букурещ във връзка с писмото на Рудолф Джулиани.
"Съветвам ви да се свържете с г-н Джулиани за коментар във връзка с изявленията, представени като негови", посочва американското посолство в Букурещ в отговор до Аджерпрес.

Говорителят на дипломатическата мисия припомня за съвместната декларация на посолството на САЩ и основните европейски партньори на Румъния от 28 юни т.г., в която бе подчертано, че "до неотдавна Румъния е показала съществен напредък в борбата с корупцията и изграждането на ефикасна правова държава".

"Насърчаваме румънците да продължат по този път", допълва говорителят на дипломатическата мисия.

Американският представител посочва още, че посолството на САЩ в Букурещ следи внимателно промените в наказателните кодекси в Румъния и е разтревожено от това, че много от промените могат да възпрепятстват международното сътрудничество в сферата на прилагането на закона и да се отразят негативно на борбата срещу редица престъпления.

"Насърчаваме всички замесени страни да проучат отново отговора на румънските правни експерти, като Висшия съвет на магистратурата, и на международните експерти, като Групата държави за борба с корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) и Венецианската комисия", се посочва още в отговора на американското посолство в Букурещ.