АИКБ: За бизнесът по-важни са трите бюджетни закона, отколкото ще има ли нови избори

Според Велев не можем да си позволим неработеща икономика и липса на антикризисни мерки

Васил Велев

Васил Велев

За бизнеса с по-голяма важност е да се приемат разумни поправки в трите бюджетни закона, както и в Закона за енергетиката, от това дали правителството ще е на малцинството, или ще е служебно и ще има нови избори. Това коментира пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод напускането на ИТН от управляващата коалиция.

Той подчерта, че без работеща икономика и без мерки, които да намалят обедняването на населението, което и да е правителството, това няма да доведе до добър резултат.

Очакваме да се гарантират с актуализацията на бюджета конкурентни цени на енергията за българската индустрия. Това ще запази възходящото развитие на икономиката, а от друга страна, ще подтисне инфлацията и ще запази доходите на хората, каза Велев. Според бизнеса е много важно паралелно с бюджета да се промени и закона за енергетиката, където е планирано със свръхпечалбата на производителите на електроенергия да се покрият част от разходите на фирмите за закупуване на ток.

"Не е сложно това решение. То е по-важно от въпроса за състава на правителството. Ако не може да го направят, по-добре да дойде друго правителство", каза Велев.

Шефът на АИКБ коментира още, че несигурната политическа ситуация дава лоши сигнали, които ще ограничат инвестиционната активност. "Не случайно най-висок икономически растеж страната ни е имала в годините с устойчиво управление и последователни пълни мандати на управление", коментира Велев.