Акад. Денков: България не може да остане без правителство, затова преговорите трябва да продължат

Нека Мария Габриел докаже, че е независима

Николай Денков

Николай Денков

България не може да остане без правителство, въпросът е какво ще бъде. Това заяви в ефира на Би Ти Ви премиерът в оставка акад. Николай Денков. 

Все още се надявам, че разумът ще надделее. Мисля, че можем да довършим преговорите. Ние не каним Габриел, казвам, че трябва да довършим преговорите с участието на лидерите, така че да има общо решение. Борисов не участваше в тези преговори, не вдигаше телефона и мисля, че той ще прехвърли цялата отговорност за провала на тези преговори на преговорния си екип, посочи премиерът в оставка. 

Единствената възможност са преговори, които могат да ни извадят от тази ситуация. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход в тази ситуация няма. Това е моето лично мнение – че това е правилният път, в който да се търси съгласие (...) Аз искам да преговаряме с хора, които са готови да работят по програмата за бъдещето на България. Винаги съм имал доверие на Мария Габриел, но вчера направи нещо, което ме изненада. Доверието ми към нея се счупи. Сега е важно да опровергае твърдението, че не е независима и да върне доверието ми в нея, отбеляза Денков. 

Или ще работим по нашата програма, с която са се съгласили преди 10 месеца, или България отива в неизвестно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС, а настояваме да работим по нашата програма, обясни позицията си премиерът в оставка.

Нито Борисов, нито Пеевски се появиха на преговорите. Но странно беше преговорният екип да стане точто когато бяхме изчистили почти всички различия, които имахме, включително и по отношение на министрите, разкри още акад. Денков. 

Той изтъкна, че споразумението не е съгласувано с Борисов или Пеевски, но Христо Иванов е запознал и двамата със съдържанието на този текст. Нека Христо Иванов да обясни защо се е налагало това да стане. Не знам какво го е предизвикало (…) А Райна Азарян излъга, че има подпис на Христо Иванов под споразумението.