Ако Джо Байдън е военнопрестъпник, ти какъв си, Роджър Уотърс?

Росен Елезов

Ако Джо Байдън е военнопрестъпник, ти какъв си, Роджър Уотърс? Преди години във Final Cut изпя "Brejnev took Afghanistan..." и върхушката в СССР тогава забрани Пинк Флойд като вражеска, антисъветска група, слушането на която можеше да прати твоите почитатели в лагер. Пукаше ли ти тогава, как Оруеловата държава обожава поданиците си в Министерството на любовта, дръзнали да слушат твоята музика?

Ако Байдън е военнопрестъпник, то какъв е тогава възлюбления ти Путин, а Роджър? Може би е добрият чичко, който целува коремчетата на невръстни момченца, по подобие на друг един чичко от миналия век, който поне само ги погалваше по бузките... Що не вземеш да мръднеш кльощавите си седалищните части до Буча, примерно? Или да прекараш поне една нощ в някое бомбоубежище с децата и майките, докато свистят ракетите на освободителите?

На концерта ти в София преди няколко години от турнето ти Us + Them, когато заговори за антируска хистерия на запад и взе да венцехвалиш вожда на империята на злото, си позволихме да те освиркаме в зала Армеец. Така и не разбра, че вулгарното ти левичарско изстъпление може да е смешно, безобидно в Лондон, но в София е пръснат стрихнин в душите на хората. Трагично бе, като подигравателно метна на екраните Тръмп, Тереза Мей, Берлускони, Тони Блеър, Меркел, докато пееше: "Big man, pig man, ha ha, charade you are!" - парчето Pigs от Animals, но там отсъстваше свинята на 21-ви век, явно твой кумир!

Жалка история, жалко за това заблудено момче, каквото си - жертва на Втората световна война, част от едно загубено военно поколение, с ужасяваща психическа травма от смъртта на баща ти... Така ти бе обречен никога да не разбереш аристократа на духа, на емпатията и благородството, човекът до теб в музиката на Флойд, Дейвид Гилмор... Колко печално за таланта ти, нали Роджър. И знам, че едва ли ще трепне нещичко в теб, като разбереш, че още един от нашите герои в твое лице, заличавал през мракобесните години на комунизма желязната завеса, напуска безславно сцената и сам се превръща в още една тухла в стената...