Ако няма нормален живот в Централен Балкан, трябва ли да грабнем пушките за съществуване по дарвинистки образец?

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Огнян Минчев*

Мечки нападат и унищожават пчелините на десетки стопани в региона на Централен Балкан. За екологичните активисти може би това положение е в естествения ред на нещата. Мечките трябва да живеят щастливо. Пчеларите - кой както му излезе късмета. Лошото е, че мечките са диви животни, които при определени обстоятелства посягат и на хора.

Преди години една зорко охранявана от екологични активисти мечка се разхождаше в няколко родопски села. Възрастните хора не можеха да излязат до тоалетната на двора. Не зная дали мечката се отказа да се разхожда наоколо, или възрастните хора си отидоха по реда, но наскоро не съм чувал нищо за щастливия живот на мечките в тази част на България.

Най-меко казано, държавата трябва да осигури нормалния живот на хората и стопаните в Централен Балкан - и не само там. Иначе - трябва да грабнем пушките и да поведем борбата за съществуване по дарвинистки образец. Пази Боже - как ще заплачат екологичните активисти тогава. Имаме нужда от зелени балкани - с хора, които ги обитават спокойно.

*Текстът е публикуван на фейсбук страницата на автора, заглавието е на Faktor.bg