Активисти на "Правосъдие за всеки" се извиниха на избирателите: Издигането на Лозан Панов беше грешка

Лозан Панов

Лозан Панов

Двама представители на инициативата "Правосъдие за всеки" се извиниха за издигането на Лозан Панов за президент.

"Искам да се извиня на всички, които подведох с издигнатата от ИПВ кандидатура. Да, заблудих ви, за което ви моля да ми простите". Това написа днес Пепи Кънчев във фейсбук профила си, който е един от активистите на "Правосъдие за всеки", които бяха гръбнака на Инициативния комитет, издигнал Панов.

"Отчитам участието си в това начинание като грешка, за която съжалявам и се извинявам. Каузата, стояща зад него, обаче си остава. Тя е по-голяма и по-важна от всякакви кандидатури, заради което и аз оставам с нея", пише на свой ред в блога си друг активист - Емил Георгиев.

На изборите за държавен глава на 14 ноември Лозан Панов остана с пети резултат и според неокончателните данни събира малко над 3% от гласовете.

По думите на двамата активисти пътищата на инициативния комитет и на кандидата са се разделили още в самото начало на кампанията. Стъписани от репликата за "фалшивия герой" по адрес на Румен Радев, щабът на Панов предложил да се изработят ясни послания в кампанията. "Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си, САМ ще избере кой да го консултира, САМ ще определя програмата си в кампанията и посещенията из страната, САМ ще определя кой член ИК в коя медия ще говори в задължителен синхрон с неговите послания", разкрива Кънчев. 

Емил Георгиев изказва сходна позиция и споделя:

В задочния разговор за кандидатурата на Лозан Панов с пост във фейсбук се включи и неговият пиар Ивет Добромирова. Нейната позиция е, че веднага след първото интервю на Панов срещу него застанали и ДБ, и хората от Инициативния комитет:

"ДБ от своя страна и не само на ниво своите лидери, се заяви като опозиция на Лозан Панов веднага след първото му интервю, в което той определи Радев като "фалшив герой". Тогава срещу него застанаха и 90% от инициативния му комитет, начело с всички от "Правосъдие за всеки". (...) Лозан Панов имаше безрезервна подкрепа единствено и само от членовете на ДСБ и отчасти от Зелено движение в рамките на това, което смело всички наричат "кампания".

"Лозан Панов проведе своя кръстоносен поход на истината, защото това е неговият кръст и той си го носи. Аз съм горда, че бях негов оръженосец", пише Добромирова.

Последната седмица от кампанията Лозан Панов публикува два поста на страницата си във Фейсбук, където в обвини Демократична България за тайни договорки с Румен Радев и попита: Това ли е промяната - да заменим едно мафиотско управление с друго?