Албин Курти отхвърли исканията на американския посланик за разрешаване на конфликта в Косово

ЕС настоява за спиране на визовата либерализация, политици в Прищина недоволстват, възможни са предсрочни избори

Албин Курти

Албин Курти

Косовският премиер Албин Курти отхвърли исканията на американския посланик за разрешаване на конфликта в северната част на Косово и спомена предсрочни местни избори като възможно решение. Той намекна, че мандатът на новоизбраните общински председатели на север може да продължи много по-кратко, отколкото трябва.

Американският посланик в Прищина Джефри Ховениер поиска от косовския премиер незабавна деескалация на ситуацията и отправи две искания - полицаите да напуснат общинските сгради, а новоизбраните кметове да изпълняват функциите си в алтернативни съоръжения. Курти каза на форума GLOBSEK в Словакия, че не може да иска от новите кметове да не ходят на работа и че специалните части на косовската полиция ще се оттеглят едва когато протестиращите сърби, които той нарече тълпа, се оттеглят. Косовският премиер призна, че новите кметове нямат пълна политическа легитимност, но добави, че трябва да има законност и конституционност и отново повтори, че общинските сгради са "собственост на Косово", съобщи „KoSSev“.

Американският посланик поиска новоизбраните кметове да изпълняват функциите си на алтернативни места, а Курти попита къде да бъдат и кой да ги замести в общините.

Курти каза, че ако нареди на кметовете да не идват в общинските сгради, той ще бъде „вълечен в създаването на паралелни структури, копиране на метода на сръбските паралелни структури и присъединяване към тяхната нелегалност“. „Не мога да го направя“, подчерта той още веднъж.

Косовският премиер многократно спомена предсрочни избори като възможност.

„Ако искат мирни протести с искане за предсрочни избори, те имат министър-председател, който е бил политически активист през целия си живот и е повече от готов да ги изслуша и може би дори да постигне споразумение с тях“, каза Курти.

По време на дискусията в Братислава Курти няколко пъти повтори, че според закона може да организира предсрочни избори в определен момент.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви след срещата в Братислава с министър-председателя на Прищина, че е необходима незабавна деескалация в северно Косово, решение чрез диалог и връщане към работа по изпълнението на постигнатото споразумение с Белград.

Борел написа в Twitter, че се е срещнал с Курти в Братислава, където се провежда глобалният форум за сигурност, за да обсъдят напрежението в северно Косово.

„Настоящата ситуация е опасна и неустойчива“, каза Борел.

Ръководителят на парламентарната група на Демократичния съюз на Косово (ДСК) Арбен Гаши оцени, че санкции на САЩ срещу Косово, след напрегнатата ситуация на север, са "изключително опасни" и че поведението на Албин Курти е " арогантно и неразумно“. „Косово не трябва да бъде изправено пред американски санкции при никакви обстоятелства“, каза Гаши.

„Ситуацията, през която преминава страната, е изключително деликатна, така че не можем да се държим така, сякаш нищо не се случва“, каза той и добави, че това, което „се вижда тези дни в северната част на страната, е изключително чувствително“ и че „е необходимо съзнание, политическо поведение и действия, които са в интерес на държавата“.

По думите му Курти в момента се държи арогантно и неразумно, "особено с изявленията, които прави пред най-високите служители на страните партньори".

„Косово няма нужда от такъв премиер, подобно поведение с международните партньори изобщо не е необходимо, днес повече от всякога имаме нужда от вътрешно единство и постоянно международно сътрудничество“, каза Гаши.

Бившият министър на външните работи на Косово Петрит Селими съобщи в публикация в Twitter, че по последна информация три държави-членки на ЕС настояват за спиране на безвизовия режим за Косово.

Селими уточни в Twitter, че трите страни обмислят да поискат спиране на средствата по ИПП и визова либерализация за Косово поради ескалацията на ситуацията в северната част на Косово, което той смята за драстични и неприемливи ходове.

„Последната информация от преговорите в рамките на ЕС: най-малко три страни-членки на ЕС (няма да ги назовавам тук) обмислят да поискат спиране на средствата по ИПП и визова либерализация за Косово. Това са драстични, неприемливи ходове. Сега имаме нужда от конкретни решения за Косово“, написа Селими.

В отделна публикация Селими посочва като източник на информация брифингите от Европейската комисия по политика и сигурност.

По-рано говорителят по външните работи на Алтернативата за Германия (AfD) в Бундестага Петр Бистрон, който е и член на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, каза, че последната ескалация на насилието показва, че Косово няма място в Съвета на Европа.

„Неотдавнашната ескалация на насилието в Косово показва: няма място за Косово в Съвета на Европа! Регионът си остава буре с барут и ако го приемем в Съвета на Европа и ЕС, ще прехвърлим проблемите на региона към нашите институции и по този начин ще ги дестабилизираме“, казаха от парламентарната група на AfD и призоваха федералното правителство незабавно да спре дейностите по приемането на Косово в CE.

Германското министерство на външните работи по-рано осъди атаките в Северно Косово, при които бяха ранени войници и цивилни от КФОР, и призова за незабавна деескалация на ситуацията.

„Тези, които говорят за санкции, може би трябва да се замислят по-дълбоко“, е посланието на косовския премиер Албин Курти към безпрецедентната поредица от упорити и силни критики и предупреждения, идващи от международната общност и САЩ. Курти каза това в интервю за "Файненшъл таймс" в Братислава.

„Сърбия не е въвела санкции срещу Руската федерация и финансира фашистката милиция в северната част на моята страна, така че може би те трябва да получат санкции“, повтори отново Курти обвиненията срещу Сърбия.

Косово вече получи първата санкция - участието му в ученията "Defender Europe 2023" беше отменено. Курти и Османи официално започнаха това учение с партньорите от НАТО и посланика на САЩ на церемония в Прищина преди по-малко от десет дни.

Посланик Ховениер ясно посочи министър-председателя на Косово като причината за настоящата криза, заявявайки ясно, че има срив в отношенията със Съединените щати. /БГНЕС