ВМРО с оферта: Отиваш доброволно в казарма - ставаш полицай с предимство

Партията на Каракачанов се опитва да върне младите донаборници, защото в резерва вече нямало хора

Александър Сиди

Александър Сиди

"Около 3500 са незаетите места в армията. Големият проблем е, че няма достатъчно хора да служат. Хората, които са от резерва, вече излизат от него.  Една от причините да не искат българите да служат са ниските заплата. Военните през последните години бяха тъпкани и мачкани. Младите хора, които искат да се докоснат до казармата, могат доброволно да се запишат за 3, 6 или 9 месеца". Това заяви пред БНТ депутатът от ВМРО Александър Сиди. Той коментира проектозакона за въвеждането на доброволна донаборна служба.   

"Имаше предизвикателство със сигурността, когато имаше задължителна наборна служба. В Норвегия възстановиха наборната служба, в която се допускат и жени дори, но има тестове. Чакам за една година някой от Министерството на отбраната да излезе и да каже какви са проблемите в армията", коментира политологът от НБУ Христо Панчугов.

"Доброволният войник ще се докосне до този свят и ще имат предимство, ако реши да става полицай. Проблемът в момента е, че когато някой влезе днес в казармата подписва дългосрочен договор. Идеята не е да правим професионални войници", обясни Сиди.

"Имаме проблем с работодателите, тъй като може и да не пуснат мъжа в казармата. Искаме работодателите да бъдат компенсирани. Не мисля, че ще има уволнени, ако се приеме закона. Нека да видим", каза още Сиди. 

"Не може да казвате "нека да видим" и да излагате на риск икономиката. Тези момчета, които ще се запишат в казармата, ще придобият ли умения", контрира Панчугов.